To proste, sycące danie wprawiło mnie w zakłopotanie podczas wakacji na Gran Canarii. Otóż do czasu mojej pierwszej wizyty na należących do Hiszpani Wyspach Kanaryjskich, tortilla kojarzyła mi się wyłącznie z kuchnią meksykańską...
Jakież było moje zdziwienie, gdy zamówiona tortilla okazała się być omletem zawierającym dużą ilość ziemniaków i cebuli.
Przygotowanie tortilli hiszpańskiej jest proste i szybkie, a składniki tanie. Z podanych składników przygotujecie naprawdę sporej wielkości tortillę, którą z powodzeniem najedzą sie do syta dwie dorosłe osoby. Może być więc podawana zarówno na śniadanie jak również jako danie obiadowe.
Składniki:
5 jajek
400 gram ziemniaków
1 duża cebula
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, cebulę w półkrążki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy ziemniaki. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Ziemniaki powinny zmęknąć ale nie zrumienić się. Dodajemy cebulę i ponownie dusimy na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, najlepiej przy użyciu rózgi kuchennej. Do zozmąconych jajek wrzucamy ziemniaki z cebulą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Patelnię rozgrzewamy, dodajemy olej i wlewamy przygotowaną masę jajeczno ziemniaczaną. Smażymy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż spód ładnie się zetnie i zrumieni. Przy użyciu dużego talerza, przekładamy ostrożnie tortillę na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.
Tortilla jest gotowa. Można ją serwować z sałatką z pomidorów, rukolą czy posypaną zieloną cebulką.
Smacznego!
Anna Frach, Thefad.pl