Wiele orientalnych przypraw ma właściwości prozdrowotne. Jedną z nich jest gałka muszkatołowa, która korzystnie wpływa na trawienie, działa lepiej niż leki na impotencję i poprawia krążenie.Jest jedno ALE - nieumiejętnie stosowana może być niebezpieczna!
Gałka muszkatołowa pochodzi z Wysp Banda należących do Archipelagu Malajskiego. Jest pozyskiwana z nasion muszkatołowca.
Właściwości gałki muszkatołowej
Ta przyprawa świetnie nadaje się do potraw mięsnych, ale też do pierników czy owoców morza. Idealnie komponuje się z dynią i sosem beszamelowym. Uwielbiamy ją w serowym fondue z sera gruyere. Była od wieków wykorzystywana w tradycyjnej medycynie grecko-arabskiej Yunani jako lek na choroby serca, brak apetytu, choroby oskrzeli, niestrawność, impotencję, nieświeży oddech i reumatyzm. Nie jest też obca medycynie ajurwedyjskiej.
Sposób na młodość i lek na depresję
Gałka muszkatołowa zwalcza wolne rodniki, przyczyniające się do uszkodzeń DNA i starzenia się komórek. Według badań, ta przyprawa może być dobrym źródłem antyoksydantów, korzystnie wpływających na zdrowie. Według badań, ta przyprawa może działać podobnie jak inhibitory monoaminooksydazy (MAO), czyli leki przeciwdepresyjne. Ma od nich słabsze działanie, ale także niższą toksyczność. Trzeba jednak uważać na ilość tej przyprawy (szczegóły poniżej).
Afrodyzjak „na haju”
Gałka muszkatołowa stymuluje układ nerwowy i pobudza krążenie krwi. Właśnie dzięki temu może korzystnie wpływać na libido i miłosne doznania.
W badaniach przeprowadzonych na zdrowych myszach, samczykom podawano 50-procentowy wyciąg z gałki muszkatołowej i goździków. W porównaniu z dostępnym na rynku lekiem na impotencję, przyprawy efekty działania przypraw były bardziej widoczne. Nie wykryto żadnych efektów toksycznych krótkoterminowego stosowania tych wyciągów.
Gałka muszkatołowa zawiera substancję o nazwie mirystycyna (składnik olejku eterycznego pozyskiwanego z tej rośliny). Jest to halucynogen, który przy nadmiernym spożyciu wywołuje zaburzenia percepcji, podobne jak w przypadku narkotyków. Spożywana w nadmiarze może nawet doprowadzić do depresji psychotycznej (w uproszczeniu chodzi o depresję, której towarzyszą urojenia i halucynacje). Na szczęście, ilość zawarta w olejku eterycznym gałki muszkatołowej jest na tyle mała, że nie wykazuje działania toksycznego.
Na ilość spożywanej gałki muszkatołowej trzeba uważać także z innego powodu. W olejku eterycznym znajduje się substancja cancerogenna - safrol. Niezbędne są dalsze badania, lecz w dawkach stosowanych w kuchni przyprawa ta nie jest szkodliwa.