Szukaj w serwisie

×
16 listopada 2015

Faszerowana pierś z kurczaka, zapiekana w cieście francuskim

 

 

Faszerowana pierś z kurczaka, zapiekana w cieście francuskim.

 

Składniki dla 2 osób:

2 średniej wielkości piersi z kurczaka

1/2 paprki czerwonej

1/2 opakowania serka koziego (lub innego ostrego sera np typu gorgonzola)

1/2 małej cebulki

1 pomidor

100 ml słodkiej śmietany

opakowanie mrożonego ciasta francuskiego

1 jajko

sól, pieprz, rozmaryn, świeża mięta

 

Sposób wykonania:

W piekarniku lub na elektrycznym grillu opiekamy paprykę. Kiedy jest już miękka obieramy ją ze skórki i kroimy w drobne paseczki.

Piersi z kurczaka, umyte i osuszone papierowym ręcznikiem nacinamy ostrym nożem, robiąc w każdej z nich kieszonkę. Do każdej piersi wkładamy paprykę, po 2 listki mięty i kozi ser.

Oprószamy solą i pieprzem.

Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie części. W każdą z nich zawijam (dokładnie sklejając brzegi) nafaszerowaną pierś z kurczaka. Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem.

Tak przygotowane piersi pieczemy w nagrzanym do ok 170 stopni piekarniku przez ok 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy wodę ok 3 łyżki, wkruszamy pozostały ser i mieszamy aż się rozpuści. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i wrzucamy do rondelka.

Przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Kiedy cebulka zmięknie wrzucamy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i wlewamy ok 100 ml śmietany.

Kiedy sos lekko zgęstnieje - jest gotowy.

Piersi z kurczaka wyciagamy z piekarnika, nakładamy na talerz, nacinamy, polewamy sosem i przyozdabiamy listkami świeżej mięty i cząstkami pomidora . Smacznego!

 

Anna Frach/ TheFad.pl

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję