"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem" - to słynne słowa starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa (460-370 p.n.e.) - nazywanego ojcem medycyny zachodniej.
Hipokrates w leczeniu wielu schorzeń, często sięgał po czosnek i miał rację, gdyż współczesna nauka potwierdziła wiele z jego korzystnych efektów zdrowotnych.
Czosnek zawiera Allicynę, która posiada silne właściwości lecznicze. To ten składnik odpowiada między innymi za silny i specyficzny jego zapach. Allicyna dostaje się do organizmu z przewodu pokarmowego a następnie podróżuje po całym ciele gdzie wywiera silne działanie biologiczne.
Czosnek jest bardzo pożywny, choć ma bardzo mało kalorii.
1 porcja czosnku (28 gram) zawiera:
- Mangan 23%
- Witamina B6 17%
- Witamina C 15%
- Selen 6%
- oraz sporą ilość Wapna, Miedzi, Potasu, Fosforu, Żelaza i Witaminy B
Czosnek zawiera również śladowe ilości innych substancji odżywczych, faktycznie zawiera prawie wszystko czego potrzebujemy.
W czosnku znajdują się naturalne antyoksydanty, a samo warzywo ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Antybakteryjne działanie czosnku pomaga zapobiec chorobie nowotworowej, między innymi poprzez spowolnienie procesu namnażania się komórek.
Czosnek jak antybiotyk
Jego ząbki zawierają duże stężenie siarki, flawonoidów oraz selenu. Wiele wskazuje na to, że siarczki selenu blokują uszkodzenia w DNA komórek i pobudzają naprawę uszkodzonego kwasu nukleinowego. Z kolei flawonoidy to związki roślinne o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Zapobiegając uszkodzeniu komórek, walczą one z rakiem. Gdy czosnek jest rozdrobniony, wydziela się związek o nazwie allicyna.
Ma on działanie antybiotykowe i przeciwgrzybicze. Jeśli chcesz skorzystać w optymalnym stopniu z właściwości czosnku, jedz go na surowo. Aby uniknąć nieprzyjemnego oddechu po spożyciu czosnku, rozważ spożywanie go w formie suplementów diety. Przygotuj się jednak na to, że zawartość allicyny może być dużo niższa niż ma to miejsce w przypadku surowego czosnku.
Zapach czosnku ciężki do akceptacji
Dla wielu osób specyficzny zapach czosnku jest ciężki do akceptacji. Przez lata ludzie próbując się go pozbyć opracowali wiele różnych metod:
- żucie zielonej natki pietruszki lub goździków (w ilości około dziesięciokrotnie większej niż czosnku)
- zjedzenie łyżeczki miodu, jabłka, ziarnka palonej kawy
- popijanie jogurtem lub mlekiem,
- popijanie czerwonym winem.
Dobroczynne właściwości allicyny
Wiemy już na pewno, jaka forma przygotowania czosnku jest najwłaściwsza, by wykorzystać dobroczynne właściwości allicyny.
Należy go zmiażdżyć i odstawić na ok. 10 minut. Po upływie tego czasu nastąpi odpowiedni wzrost stężenia allicyny i można wziąć się za jedzenie lub szybkie (najwyżej 5-minutowe) gotowanie czosnku.
Długotrwała obróbka termiczna pozbawia go właściwości bakteriobójczych, nie wstrzymując jednak działania antyutleniającego i grzybobójczego. Zalecane przez piśmiennictwo ilości to 4 gramy dla osoby dorosłej dziennie (1–2 ząbki surowego czosnku).
Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka
Codzienne spożywanie ząbka świeżego czosnku może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi, przełyku, jelit i prostaty. Wystarczy połączyć czosnek z kalafiorem, brokułami, owocami, błonnikiem i regularnymi ćwiczeniami, by prawdopodobieństwo raka piersi zmalało jeszcze bardziej.
Obniża ciśnienie krwi
Czosnek poprawia stan zdrowia również poprzez obniżenie ciśnienia krwi i poziomu złego cholesterolu. Nie należy jednak oczekiwać cudów. Analiza 29 badań klinicznych wykazała, że czosnek zmniejsza poziom cholesterolu tylko w stosunkowo niewielkim stopniu. Jego wpływ na ciśnienie krwi również jest ograniczony. Czosnek jest co prawda skuteczniejszy niż placebo, ale nie oznacza to, że działa jak leki na nadciśnienie.
Dlaczego warto jeść czosnek?
- Czosnek ma działanie przeciwutleniające i zmniejsza ilość wolnych rodników.
- Obniża poziom cukru we krwi.
- Czosnek koi bóle głowy i ułatwia zasypianie.
Włączenie go do diety jest dobrym posunięciem w profilaktyce chorób serca, infekcji i przeziębień. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością.
Skutki uboczne?
Spożywany w nadmiarze czosnek może wywołać problemy żołądkowe, ból głowy, uczucie zmęczenia oraz biegunkę.
Ze względu na fakt, że czosnek rozrzedza krew, nie powinien być spożywany przez co najmniej siedem dni przed operacją.
Warzywo to może wchodzić w interakcję w niektórymi lekami, dlatego nie każdy powinien je spożywać.
(af) thefad.pl