Szukaj w serwisie

×
5 grudnia 2016

Dietetyczne naleśniki bananowe z miodem i cynamonem

Naleśniki kojarzą mi się „po polsku” czyli jako cienkie placki z zawiniętym farszem – i wszystko jedno czy jest to szpinak, dżem, czy biały ser – dla mnie od zawsze tak wyglądały.

Dzisiaj jednak zrobiłam typowe amerykańskie pancakes i podałam jak tradycja nakazuje, ułożone piętrowo.

fot. Anna Frach. TheFad

fot. Anna Frach. TheFad

Ponieważ to wersja dietetyczna, obyło się bez topienia naleśników w syropie klonowym, za to nie odmówiłam sobie 2 łyżeczek miodu na osłodę.

Składniki na około 12 naleśników (porcja dla 2 osób)

95 gram mąki pełnoziarnistej

1 jajko

125 ml mleka

2 banany

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Cynamon do smaku

Do dekoracji

Szczypta cukru pudru

Świeże owoce

Łyżeczka miodu

Mąkę, jako, mleko, proszek do pieczenia i cynamon zmiksować na jednolitą masę. Dodać rozgniecione widelcem banany.

Naleśniki smażyć na patelni beztłuszczowej lub lekko spryskanej olejem,  do zrumienienia z obu stron. Ułożyć piętrowo jeden na drugim. Polać miodem, oprószyć szczyptą cynamonu i cukru pudru, udekorować owocami.

Smacznego!

Anna Frach/ TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję