Szukaj w serwisie

×
14 czerwca 2017

Deser na niedzielę – Drożdżówki z cynamonem i migdałami

Jeszcze do niedawna nie miałam odwagi, aby "wziać się za bary" z ciastami drożdzowymi. Ale jak mówią praktyka czyni mistrza i powoli, powoli dotarło do mnie że to naprawdę nic trudnego.

Do tej pory jednak nie odważyłam się na upieczenie strucli makowej z obawy, że mi popęka w trakcie pieczenia. Zobaczymy, kiedyś pewnie się przemogę i sięgnę po sekretny przepis mojej babci.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Dzisiaj poświęciłam trochę czasu na upieczenie pysznych drożdżówek. Przygotowałam ciasto z półtorej porcji przepisu i "popełniłam" z połowy porcji drożdżówki z marmoladą różaną a z drugiej połowy drożdżówki z cynamonem i migdałami. Domownicy nie potrafią się zdecydować które są lepsze.

Na ciasto (20 zawijanych drożdżówek o średnicy około 8 cm)|

600 gram mąki pszennej (przesianej)
100 gram drobnego cukru do wypieków
1 płaska łyżeczka soli
25 gram świeżych drożdży
80 gram roztopionego masla
250 ml mleka
2 duże jajka

Na nadzienie

150 gram masła
2 czubate łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
50 gram płatków migdałowych (mogą być orzechy, rodzynki)

Fot. Anna Frach/ TheFad

Z pół szklanki ciepłego mleka, łyżki cukru, łyżki mąki i drożdży przygotowujemy rozczyn i czekamy aż zacznie pracować.

Pozostałe składniki (oprócz masła) mieszamy, dodajemy rozczyn i pod koniec wyrabiania dodajemy powoli, rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto wyrabiamy dokładnie, aż stanie się gładkie i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.

Teraz pora na nadzienie, masło (musi być miękkie ale nie rozpuszczone) mieszamy z cukrem i cynamonem. Pasta ta powinna byc równomierna i gładka.

Wyrośnięte ciasto, przekładamy na blat kuchenny lub stolnicę, chwilę wyrabiamy a następnie wałkujemy w prostokąt o wymiarach około 50 na 30 cm.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Płat ciasta smarujemy dokładnie nadzieniem cynamonowym, pozostawiając zdwnętrzny brzeg czysty, posypujemy płatkami migdałowymi lub ulubionymi bakaliami i zwijamy w ciasny rulon.

Kroimy na kawałki około 2-3 centymetrowe i układamy płasko na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed samym włożeniem do piekarnika, drożdżówki smarujemy roztrzepanym z mlekiem jajkiem.

Drożdżówi pieczemy przez 20 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.

Po wyciągnięciu z pieca, ciepłe ciastka polewamy lukrem i dekorujemy pozostałymi bakaliami.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl

 

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję