Ciasto jogurtowe z owocami to lekki, pulchny i niezwykle smaczny deser. Świetnie się sprawdza w okresie późnowiosennym i letnim, kiedy na każdym straganie możemy kupić świeże i przepyszne owoce, stanowiące dodatek do ciasta.
Tak naprawdę można je upiec również z dodatkiem jabłek czy śliwek, ale moje ulubione to jogurtowe z jagodami lub świeżymi truskawkami.
Ja dzisiaj upiekłam ciasto z mrożonymi jagodami amerykańskimi. Wyszło go sporo, bo blaszka z wysokimi brzegami o wymiarach 33 cm x 24 cm.
Składniki:
5 jajek
1 szkalnka cukru
100 ml oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 opakowania cukru wanilinowego
kilka kropel armatu cytrynowego
500 gram jogurtu naturalnego lub greckiego
3 i 3/4 szkalnki mąki pszennej
szczypta soli
500 gram owoców (u mnie mrożone jagody)
cukier puder
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy (góra - dół) do 180 stopni Celsjusza. Prostokątną blaszkę o wymiarach mniej więcej 33 x 24cm (może być mniejsza bo ciasto nie wyrasta zbyt wysokie), wykładamy papierem do pieczenia.
Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, tak długo aż do uzyskania jasnej i pulchnej masy. Zmniejszamy obroty do minimum, lub mieszając przy użyciu tzw. rózgi kuchennej, dodajemy do masy po łyżce jogurtu, na przemian z olejem.
Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, i dodajemy powoli do masy, delikatnie mieszając.
Przygotowane ciasto jogurtowe, przekładamy na blachę. Na wierzchu układamy owoce i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 45-50 minut.
Po tym czasie, ciasto powinno być już upieczone, ale dla bezpieczeństwa warto przeprowadzić tzw. próbę patyczka. Jeśli ciasto jest jeszcze mocno wilgotne w środku i oblepia patyczek, pozostawmy je jeszcze w piekarniku przez około 10 minut.
Po upieczeniu, ciasto wykładamy na metalową kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem i zjadamy z przyjemnością.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl