Nie ma to, jak coś słodkiego do kawy. Jeśli jednak aktualnie stosujecie jakąś dietę, lub po prostu ograniczacie kalorie aby na wiosnę zmieścić się w zeszłoroczne kreacje - polecam pościć w tygodniu, a w niedzielę spróbować tego rewelacyjnego tortu.
Tort nosi nazwę "Plaster Miodu", ponieważ dzięki czekoladowej dekoracji, wykonanej przy użyciu folii bąbelkowej do złudzenia go przypomina. Dekorację można wykonać z białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady - ale ta ostatnia zdecydowanie jest najlepsza bo najszybciej zastyga.
Do przygotowania tortu potrzebujemy - okrągłą tortownicę o średnicy ok 22cm, pasek folii bąbelkowej o długości odpowiadającej obwodowi foremki, czekoladowe cukierki i batoniki do dekoracji oraz 2 tabliczki czekolady do przygotowania dekoracji "plaster miodu". Potrzebujemy również składniki do upieczenia biszkoptu i przygotowania kremu.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
Piekarnik ustawiamy na temperaturę 170 stopni Celsjusza. Mąkę i kakao należy razem wymieszać i przesiać przez drobne sitko.
Oddzielić białka od żółtek a następnie ubić je na sztywną pianę. Pod koniec dodać partiami cukier a następnie po jednym żółtku dalej ubijając.
Do ubitej masy wsypać wymieszaną z kakao i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do połączenia wszystkich składników, najlepiej przy pomocy ręcznej trzepaczki lub tzw. rózgi. Na tym etapie nie należy mieszać składników przy pomocy miksera, gdyż biszkopt może nie utrzymać odpowiedniej wysokości podczas pieczenia.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boków tortownicy nie smarujemy tłuszczem! Wlewamy masę na biszkopt do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Po wyciągnięciu z piekarnika, ciasto razem z foremką należy upuścić na podłogę z wysokości około 40 cm, a następnie wystudzić w temperaturze pokojowej.
Przepis na krem czekoladowy z "pijanymi rodzynkami"
250 g masła, w temperaturze pokojowej
400 g nutelli, w temperaturze pokojowej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
200 g rodzynek
3 łyżki wódki
do nasączenia biszkoptu pół szklanki esencji herbacianej
Rodzynki zalać wódką, podgrzać a następnie zostawić pod przykryciem do ostygnięcia ( w tym czasie wchłoną część alkoholu). Następnie przecedzić przez sitko, a alkohol który odcieknie wymieszać z esencją herbacianą - posłuży nam do nasączenia blatów biszkoptowych.
Teraz czas na dekorację w kształcie plastra miodu. Mierzymy wysokość foremki oraz jej obwód i przycinamy kawałek folii bąbelkowej tak, aby jej długość była zgodna z obwodem tortownicy, ale wysokość około1.5 do 2 cm wyższa. Folię, przy pomocy taśmy klejącej, dobrze jest przyczepić do paska brystolu lub niezbyt grubego kartonu (musi być giętki). Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej i równomiernie pokrywamy cały pasek folii, pamiętając ze folia musi być rozłożona bąbelkami do góry, a rozpuszczona czekolada musi uzupełnić wszystkie przestrzenie "międzybąbelkowe". Pozostawiamy na około 2 godziny do zastygnięcia. Należy pamiętać że czekolada rozsmarowana na folii nie powinna stwardnieć ale być wciąż elastyczna, tak aby można było ją ułożyć dookoła tortu.
Przygotowanie kremu
Masło ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut, tak aby miało "puchatą" konzystencję. Do masła dodawać po 1 łyżce nutellę a następnie serek maskarpone.
Gotowy krem, wymieszać łyżką z nasączonymi alkoholem rodzynkami.
Biszkopt przeciąć na 3 krążki. Każdy z nich dokładnie nasączyć herbatą z wódką i dokładnie posmarować kremem. Układać piętrowo krążek na krążku. Kremem posmarować również boki tortu oraz wierzch.
Dookoła posmarowanego kremem tortu nakładamy folię bąbelkową (czekoladą w stronę tortu), przywiązujemy ją kawałkiem sznurka i wkładamy do lodówki do całkowitego stwardnięcia. Po około 30 minutach możemy delikatnie odkleić folię od masy czekoladowej. Wierzch tortu dekorujemy czekoladowymi słodkościami wedle uznania.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl