Tiramisu to sztandarowy deser włoskiej kuchni, znany na całym świecie. Delikatny i aromatyczny krem z serka mascarpone, puszyste biszkopty i pachnąca kawa, stanowią podstawę deseru. Tiramisu w dosłownym tłumaczeniu oznacza ''poderwij mnie'', ''ocknij się'', ''przebudź się''. Tradycyjnie, deser podawany jest we Włoszech w towarzystwie filiżanki mocnego espresso na... drugie śniadanie.
Składniki:
2 opakowania serka mascarpone (po 250 gram)
4 jajka
Pół szklanki drobnego cukru
Pół filiżanki zaparzonej mocnej kawy
50 ml amaretto lub likieru baileys
Paczka podłużnych biszkoptów
Kakao lub gorzka czekolada do posypania
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, pozbawioną grudek masę. Można ubić je na parze a następnie ostudzić lub użyć cukru pudru. Do utartych żółtek stopniowo dodajemy serek mascarpone. W osobnej miseczce ubijamy na sztywno białka i łączymy z masą serową delikatnie mieszając.
Ostudzoną kawę mieszamy z likierem i wylewamy na płaski talerz, moczymy w niej dokładnie biszkopty i układamy je na dno szklanego naczynia. Na biszkopty wykładamy przygotowany serek mascarpone. Jeśli naczynie jest niewielkie, możemy ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i serka. Wierzch deseru posypujemy gorzkim kakao i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby masa serowa dokładnie stężała. Przygotowany w ten sposób deser mascarpone jest deikatny i mniej kaloryczny niż w wersji ze śmietaną.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl