Szukaj w serwisie

×
15 marca 2017

Deser na niedzielę – Pieczony sernik z serków quark

Dzisiaj przepis na sernik i niby to nic nadzwyczajnego, ale ten przepis powinien ucieszyć  osoby mieszkające poza Polską i nie mające dostępu do polskich produktów.

Serk quark, fot. thefad

Serk quark, fot. thefad

W większości sklepów krajach europejskich, dostępne są serki quark. Mają one konsystencję serka homogenizowanego i niską zawartość tłuszczu. W 100 gramach quarka jest zaledwie 65 kcl.

Kiedy po raz pierwszy piekłam sernik z użyciem tych serków, byłam lekko przerażona. Masa serowa przypominała gęstą śmietanę i bałam się, że będzie wypływać z foremki. Ale udało się! Sernik z quarków jest lekki, puszysty i kremowy w konsystencji.

Sernik z quarków, fot. Thefad

Sernik z quarków, fot. Thefad

 

Składniki na sernik (okrągła foremka o średnicy 22 cm)

3 opakowania serka quark po 250 gram

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 1/2 szklanki cukru

125 gram masła

6 jajek

cukier wanilinowy

aromat cytrynowy

opcjonalnie rodzynki, skórka pomarańczowa

Sernik z quarków, fot. Thefad

Sernik z quarków, fot. Thefad

Polewa czekoladowa z kakao

4 łyżki kakao

100 gram masła

2 łyżki mlek

90 gram cukru pudru

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić i ostudzić. Żółtka z cukrem utrzeć na gładką masę, stopniowo podczas ucierania dodawać serek quark, mąkę ziemniaczaną i ostudzone masło.

Białka ubić na sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać z masą serową oraz bakaliami.

Dno okrągłej foremki wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby papier lekko nachodził na brzegi i wlać do niej masę serową. Do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika, włożyć foremkę z masą serową. Na dno piekarnika dobrze jest wstawić pojemnik z wodą. Wytworzona podczas pieczenia para, spowoduje że sernik nie straci na lekkości, będzie puszysty i idealnie wilgotny.

Sernik z quarków, fot. Thefad

Sernik z quarków, fot. Thefad

Upieczony sernik studzić przy uchylonych drzwiach piekarnika - to spowoduje że sernik nie opadnie. Ostudzony posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową

Przygotowanie polewy czekoladowej:

W garnuszku podgrzać mleko, dodać cukier puder, dokładnie rozmieszać i zagotować. Do gorącej masy dodać masło i mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać kakao, jeszcze chwilę gotować, mieszając aby nie pozostały żadne grudki. Gorącą polewą oblać sernik. Po ostudzeniu udekorować wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub owocami.

Smacznego!

Anna Frach, Thefad.pl

 

 

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję