Czekoladowe muffinki to świetny pomysł na coś słodkiego do kawy czy filiżanki herbaty. Przepis niepracochłonny a co najważniejsze szybki w wykonaniu - przygotowanie ciasta i upieczenie to około 35 minut. A więc zaczynamy.
Na 12 muffinek będziemy potrzebowali:
12 papierowych papilotek
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
cukier wanilinowy
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyzki kakao
tabliczka białej lub mlecznej czekolady
75 gram masła
3/4 szklanki mleka
2 całe jajka
Wszystkie składniki suche czyli: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i kakao mieszamy dokładnie misce. W drugiej miseczce mieszamy roztopione i ostudzone masło, mleko i jajka. Do suchych składników wlewamy składniki płynne i dokładnie mieszamy.
Na dno każdej papilotki wykładamy łyżkę ciasta, na masie układamy kostkę czekolady i przykrywamy pozostałym ciastem do wysokości 3/4 papierowej foremki.
Muffinki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 25 minut. Dekorujemy wedle uznania kremem, cukrem pudrem, polewą czekoladową lub lukrem.
Smacznego !