Niewielu potrafi przejść obok niej obojętnie. Jej smak jest wręcz uzależniający i zawsze chce się spróbować jeszcze trochę.
Choć tabliczka czekolady podzielona jest na małe kosteczki, to z zamiarów zjadania jednej dziennie zwykle nic nie pozostaje.
Małe czekoladki są również w kalendarzach adwentowych, jednak które dziecko (i niejedne dorosły) potrafi znaleźć w sobie tyle silnej woli, by nie otworzyć kilku lub wszystkich okienek naraz?
Urzeczeni jej smakiem zapominamy jednak, że czekolada posiada również pewne właściwości, które mają wpływ na nasz organizm – z takimi łakociami w ustach trudno jest się nie zapomnieć, więc po części jesteśmy usprawiedliwieni.
Jaki zatem wpływ ma na nas ten mniej lub bardziej słodki deser? Czy każdy rodzaj czekolady działa podobnie? A co ze słodyczami, które zawierają nie tylko czekoladę, ale też inne składniki? Odpowiedzi na te i kilka innych pytań znaleźć można poniżej.
Magiczna poprawa samopoczucia
Choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, to wystarczy chwila zastanowienia, by odkryć tę zależność. Gdy jest nam smutno i źle, machinalnie sięgamy po coś słodkiego, a już na pewno wzmaga się wówczas nasz apetyt, i to właśnie na czekoladę. Można to uznać poniekąd za pewien rodzaj magii (zwanej biologią), a jej formuła to nic innego jak skład chemiczny tego rodzaju słodkości. Samopoczuciem, po zjedzeniu nawet odrobiny czekolady, zajmują się tu:
- tryptofan (nasze ciało przekształca go w serotoninę, która zapewnia ciału odprężenie, a także pozytywnie wpływa na jakość snu),
- glukoza (cukier dobrze przyswajany przez ludzki organizm, element energetyczny w czekoladzie),
- kofeina i teobromina (zwiększenie ciśnienia krwi, lepsza koncentracja),
- jony magnezu (regulują pracę mięśni, w tym serca, poprawiają zdolność skupienia się, dbają o właściwą komunikację nerwowo-mięśniową).
Co jeszcze potrafi czekolada?
Właściwości czekolady spożywanej w określonej ilości są, jak się okazuje, bardzo szerokie. Wiele zależy oczywiście od jej jakości oraz rodzaju (gorzka czekolada najlepiej wpływa na koncentrację, a czekolada surowa najlepiej redukuje stres). Dodatkowo można powiedzieć, że delektowanie się odrobiną tego typu słodkich smakołyków, ma następnie swoje odzwierciedlenie w:
- poprawie gładkości i miękkości twojej skóry (zwłaszcza jeśli przygotujesz na jej podstawie balsam do ciała),
- spowolnieniu starzenia się organizmu, likwidacji wolnych rodników oraz przeciwdziałaniu stanom zapalnym (dzięki obecności flawonoidów w czekoladzie),
- obniżeniu ciśnienia krwi,
- zapobieganiu chorobom nerek (zwłaszcza jeśli chodzi o gorzką czekoladę).
Słodycze z czekoladą?
W tym artykule mowa przede wszystkim o czekoladzie, którą można kupić w formie tabliczki. Co jednak, jeśli weźmiemy batonik czekoladowy, pralinkę, wafelek oblewany czekoladą, czy coś innego, co ma ją w swoim składzie? Czy możemy liczyć na podobne właściwości takiego deseru i tożsamy wpływ na nasz organizm?
Z wielkim żalem musimy was po informować, że tak to nie działa. Substancje aktywne, których potrzebuje nasze ciało, znajdują się wyłącznie w tabliczkach czekolady. Wiele innych słodyczy zamiast niej wykorzystuje w swoim składzie jedynie produkt czekoladopodobny.
Warto zwrócić na to uwagę i zawsze wybierać zatem formę wygodnej tabliczki – najlepiej z odpowiednią zawartością kakao i w wersji deserowej, która ma najniższy indeks glikemiczny, więc jest łatwiej przyswajalna.
Za pomoc w opracowaniu tego artykułu dziękujemy zespołowi ŚwieżoPalona