Anna Frach
Przepis jest banalnie prosty, wymaga jedynie kilkunastu godzin czasu, niezbędnych do wyrośnięcia ciasta chlebowego. Najlepiej więc przygotować je wieczorem a rano będziemy mogli się cieszyć smakiem świeżego chleba na śniadanie.
Piekłam już chleby nie raz, jednak po raz pierwszy skorzystałam z przepisu który polega na pieczeniu chleba w garnku. Z braku garnka rzymskiego (glinianego), wykorzystałam do upieczenia mojego chleba - szklane naczynie żaroodporne z przykrywką. Sprawdziło się w 100%. Chlebek wyszedł pięknie zrumieniony, wyrośnięty i z rewelacyjnie chrupiącą skórką.
Przepis jest banalnie prosty, wymaga jedynie kilkunastu godzin czasu, niezbędnych do wyrośnięcia ciasta chlebowego. Najlepiej więc przygotować je wieczorem a rano będziemy mogli się cieszyć smakiem świeżego chleba na śniadanie.
Na 1 okrągły bochenek chleba o średnicy ok 26 cm potrzebujemy:
500 gram mąki pszennej chlebowej
1 i 1/2 łyżeczkę soli
1 łyżeczkę cukru
300 ml zimnej wody
17 gram drożdży świeżych
3 łyżki zakwasu chlebowego (opcjonalnie)
opcjonalnie kminek, mak, ziarna zbóż
Drożdże i cukier rozprowadzamy w wodzie aż do ich całkowitego rozpuszczenia. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i ewentualnymi dodatkami (kminek, mak). Do miski z mąką wlewamy zakwas oraz drożdze rozprowadzone w wodzie i mieszamy. Możemy skorzystać z robota kuchennego ze specjalnym hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych.
Całość przykrywamy w misce folią spożywczą i odstawiamy na około 18 godzin.
Po tym czasie, ciasto przekładamy na wysypany mąką blat (ciasto będzie rzadkie i klejące), ciasta nie wyrabiamy jedynie kształtujemy bochenek, zawijając brzegi ciasta pod spód i odkładamy na dobrze oprószoną mąką, czystą ściereczkę kuchenną na około 25 minut.
W międzyczasie, do zimnego piekarnika wkładamy przykryte naczynie w którym będziemy piekli nasz chleb. Piekarnik rozgrzewamy do 225 stopni Celsjusza (puste naczynie wkładamy do zimnego piekarnika, w przeciwnym razie nam popęka). Po około 20 minutach (naczynie powinno być już odpowiednio nagrzane) ostrożnie wyciągamy naczynie z piekarnika, ściągamy pokrywkę i przekładamy ze ściereczki do naczynia, nasze ciasto chlebowe i nacinamy je ostrym nożem. Naczynie żaroodoprne z ciastem chlebowym przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Chlebek ładnie nam wyrośnie ale nie będzie jeszcze zrumieniony, dlatego po wskazanych 30 minutach naczynie odkrywamy i w tej samej temperaturze pieczemy chleb jeszcze przez około 20 minut, do zrumienienia skórki.
Po upieczeniu, przekładamy chleb na metalową kratkę do ostygnięcia.
Smacznego!
Anna Frach /TheFad.pl