Badania przeprowadzonych na zlecienie BBC, wykazały że lód pochodzący z trzech największych na Wyspach sieci sprzedających kawę - Caffe Nero, Costa i Starbucks, zawiera bakterie kałowe.
Próbki napojów mrożonch pochodzących z wymienionych kawiarni zawierały różne ilości bakterii.
Badaniu poddano 30 lokali, gdzie sprawdzano również czystość stołów, tac i krzeseł barowych.
W Costa aż siedm na dziesięć pobranych próbek zawierało zanieczyszczenia bakteriami kałowymi. (coli).
W Starbucks i Caffe Nero - trzy na dziesięć próbek poddanych badaniu, zawierało bakterie coli.
Na przedstawione przez BBC wyniki badań, natychmiast zareagowali przedstawiciele sieci.
Costa poinformowała w wydanym oświadczeniu, że zaktualizowała swoje wytyczne dotyczące lodu i napojów przygotowanych z jego zastosowaniem, oraz że wprowadzone zostaną nowe urządzenia do ich przechowywania.
Starbucks prowadzi obecnie własne dochodzenie.
Rzecznik Caffe Nero, również potwierdził prowadzenie wnikliwego wewnętrznego dochodzenia, oraz że zostaną w tej sprawie podjęte odpowiednie działania.
Zakażenie bakterią Escherichia coli najczęściej prowadzi do zatrucia pokarmowego. Jednak u niektórych osób bakteria E. coli może doprowadzić do ciężkich infekcji - zapalenia opon mózgowych, a nawet sepsy, która w połowie przypadków kończy się śmiercią.
(af) TheFad.pl