W zależności od regionu Polski, tradycji rodzinnych czy upodobań smakowych – barszcz wigilijny można podawać z różnymi dodatkami – z fasolą, ziemniakami lub uszkami. W moim rodzinnym domu na wigilijnym stole pojawiał sie zawsze barszcz z uszkami.
Przepis na uszka wigiline:
Ciasto:
500g mąki
sól
goraca woda
lyzeczka oleju
Farsz:
100g suszonych grzybów ( najlepiej prawdziwków)
2 łyżki masła
1 drobno posiekana cebula
Sól i Pieprz
1 lyzka tartej bulki
Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy na okolo 2- 3 godziny. Gotujemydo miękkości w tej samej wodzie co się moczyły.
Po ostudzeniu mielimy lub bardzo drobno kroimy. Drobno posiekaną cebulę dusimy na maśle, dodajemy pokrojonee grzyby, solimy, pieprzymy. Następnie studzimy.
Z mąki, soli oraz niewielkiej ilosci gorącej wody i oleju zagniatamy ciasto. Wałkujemy je na cienki placek, wykrawamy kwadraty 5×5 cm lub wycinamy kolka kieliszkiem.
Na środek wykrojonego ciasta nakładamy niewielką ilość farszu. Zlepiamy brzegi jak przy robieniu pierogów a nastepnie sklejamy dwa zawnętrzne rogi. Po ugotowaniu odcedzamy i polewamy stopioym masłem. Podajemy z barszczem.
Anna Frach, TheFad.pl