Anna Frach
Sos miętowy, tradycyjnie sporządzany jest z drobno posiekanych liści mięty, z dodatkiem octu winnego i niewielkiej ilości cukru. Czasami dodawany jest do niego sok z limonki. Jest to więc prawdziwy festiwal smaków.
Sos miętowy to jeden z tych wymysłów kuchni angielskiej, który się albo kocha albo nienawidzi.
Przyznam, że chociaż w Wielkiej Brytanii mieszkam blisko 15 lat, nie tak dawno dopiero spróbowałam tego "wynalazku".
Ja skosztowałam .... i pokochałam, ale znam wiele osób według których sos mietowy to największe świństwo jakiego próbowali w życiu!
Sos miętowy, tradycyjnie sporządzany jest z drobno posiekanych liści mięty, z dodatkiem octu winnego i niewielkiej ilości cukru. Czasami dodawany jest do niego sok z limonki. Jest to więc prawdziwy festiwal smaków.
Gotowy sos miętowy, powinien mieć konsystencję śmietany.
W kuchni brytyjskiej i irlandzkiej zwykle jest podawany do pieczonej jagnięciny lub zielonego groszku.
Sos miętowy, w niektórych przepisach może być stosowany zamiast świeżej mięty. Może być dodatkiem do kanapek czy jogurtu.
Przepis na sos mietowy:
Składniki
100 g brązowego cukru trzcinowego
100 g świeżej mięty
3 łyżki winnego octu
3 łyżki wody
szczypta soli morskiej do smaku
Sposób przgotowania:
Miętę myjemy osuszamy na ręczniku papierowym, listki obrywamy z głównych łodyżek i drobniutko siekamy nożem. Do małego rondelka wsypujemy brązowy cukier ,wlewamy ocet i wodę i gotujemy na wolnym ogniu aż zrobi nam się syrop, wtedy wrzucamy pokrojoną miętę i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia.następnie zdejmujemy z ognia i gotowy sos przestudzamy. Jeżeli listki mięty są zbyt za grube , sos można zmiksować blenderem ,wtedy jednak zrobi się dość płynny. Tak przygotowany sos miętowy jest idealnym dodatkiem do dań z tłustych mięs .Dobrze sprawdzi się również jako dip do pikantnych przystawek.
Słodko-kwaśne sosy na bazie mięty były wcześniej stosowane na terytorium średniowiecznej Europy, głównie we Francji i we Włoszech, lecz z biegiem lat straciły tam na popularności i obecnie kojarzone są głównie z Wyspami Brytyjskimi.
W Tunezji podobny sos robi się z mięty suszonej i można go podawać z pieczoną na grillu baraniną lub przygotować z niego bazę dla sosu winegret do sałatek.
Sos miętowy może być wzbogacony o nutę owocową, najlepiej komponuje się z malinami.
Anna Frach, TheFad.pl