Anna Frach
Afternoon tea to nic innego jak znany w Polsce podwieczorek i chociaż jego tradycja nie jest w Anglii aż tak długa jak mogłoby się wydawać to zakorzeniła się naprawdę mocno
"W życiu istnieje tylko kilka godzin przyjemniejszych niż godzina poświęcona ceremonii znanej jako podwieczorek" Henry James
Afternoon tea to nic innego jak znany w Polsce podwieczorek i chociaż jego tradycja nie jest w Anglii aż tak długa jak mogłoby się wydawać to zakorzeniła się naprawdę mocno.
Zwyczaj picia herbaty popularny w Chinach już od trzeciego tysiąclecia przed naszą erą, w Anglii został spopularyzowany dopiero w roku 1660, przez króla Karola II i jego żonę, pochodzącą z Portugalii Katarzynę Braganca. Jednak dopiero w połowie XIX wieku, po raz pierwszy pojawiło się pojęcie "popołudniowej herbatki" lub jak kto woli podwieczorku.
W podobnej do dzisiejszej formie, podwieczorek został w Anglii spopularyzowany w roku 1840, przez Annę - księżną Bedford.
Zgodnie z obowiązującą modą, kolacja podawana była zazwyczaj o godzinie 8 wieczorem, a ponieważ księżna Anna około godziny 4 po południu stawała się już głodna, pewnego dnia poprosiła o podanie jej filiżanki herbaty oraz chleba z masłem ( z czasem zaczęto podawać jej dwie złożone kromki chleba, przełożone różnymi dodatkami).
Zobaczcie jak przygotować angielski podwieczorek:
Herbatka i „coś do herbatki” stało się na dworze księżnej tradycją i z czasem zaczęto zapraszać znajomych dworu, aby towarzyszyli księżnej w tej popołudniowej ceremonii.
Przerwa na herbatę stała się modna w kręgach wyższych sfer i zaczęto łączyć ją ze spotkaniami towarzyskimi. Na popołudniowych herbatkach, zaczęły pojawiać się kobiety ubrane bardzo elegancko, w wytwornych sukniach, długich rękawiczkach i kapeluszach.
Świetna filmowa scena pokazująca Afternoon Tea, z filmu "Wielki Gatsby"
Tradycyjny podwieczorek w tym czasie składał się z kanapki (Cucumber sandwich - popularna w tym czasie kanapka z ogórkiem), małych bułeczek podawanych z konfiturami i śmietaną oraz wielu gatunków ciast.
Największą popularnością w wyższych sferach cieszyła się wówczas herbata Indyjska lub Cejlońska - którą zaczęto podawać w pięknych porcelanowych dzbankach i filiżankach.
Obecnie w przeciętnym domu na przedmieściach, podwieczorek to zazwyczaj kilka herbatników i kubek herbaty z tzw. "torebki".
Jeśli jednak chcecie poczuć klimat czasów, kiedy angielski podwieczorek święcił swoje największe triumfy, oto link do 10 miejsc w Londynie gdzie podawana jest najlepsza Afternoon Tea
Anna Frach, (TheFad.pl)