Anna Frach
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na Biszkoptowy pudding z mikrofalówki. Pudding jest niezwykle prosty, jego wykonanie zajmuje około 13 minut, smakuje wybornie polany gorącym custardem
Zapewne wielu z Was ma podobne zdanie na temat kuchni angielskiej - jałowa, mało doprawiona, niesmaczna i jedyne co się da zjeść to oklepana ryba z frytkami czyli "fish and chips". Nic bardziej mylnego!
Sama dosyć długo podzielałam tą obiegową opinię, ale odkąd zaczęłam się spotykać z przeuroczą angielską parą przyjaciół Adrianem i Julią, powoli zaczęłam dostrzegać i pozytywne strony angielskiego kucharzenia.
Pieczeń wołowa podawana z yorkshire pudding, mash potato oraz mnóstwem pieczonych warzyw, pulled pork czyli rozpadająca się na talerzu i rozpływające w ustach pieczona wiele godzin w sosie bbq wieprzowina, oraz całe mnóstwo zatopionych w crustardzie puddingów, to tylko częśc tych nowych dla mnie smaków.
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na "Microwave Sponge Pudding" co w wolnym tłumaczeniu oznacza Biszkoptowy pudding z mikrofalówki.
Pudding jest niezwykle prosty, jego wykonanie zajmuje około 13 minut, smakuje wybornie polany gorącym custardem.
Składniki na 2 osoby:
Na pudding:
50 gram masła
50 gram cukru
1 rozbełtane jajko
2 łyżki mleka
50 gram mąki
szczypta sody
aromat cytrynowy lub starta skórka z połowy cytryny
syrop lub ulubiony dżem
Na crustard (wersja light)
1 żółtko
150 ml mleka
2 łyżki cukru
łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Najpierw przygotowujemy crustard - mleko zagotowujemy i pozostawiamy na bardzo małym ogniu. W miseczce ubijamy żółtko z cukrem, cukrem wanilinowym oraz mąką na gładką masę. Dolewamy gorące mleko i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy ponownie do garnka i gotujemy na bardzo małym ogniu do zgęstnienia.
Teraz przygotowujemy pudding - W misce ubijamy dokładnie na jednolitą masę masło z cukrem. Dodajemy rozbełtane jajko, mąkę i mleko. Miksujemy tak długo aż znikną wszelkie grudki. Do masy dodajemy szczyptę sody i skórkę z cytryny.
Na dno przezroczystej miski wlewamy łyżkę syropu lub dżemu a następnie wlewamy masę biszkoptową.
Miskę przykrywamy i umieszczamy w mikrofalówce ustawionej na najwyższą moc, na około 4 minuty.
Po tym czasie obracając miskę do góry dnem wyrzucamy pudding na talerz. Polewamy gorącym crustardem.
Pudding możemy posypać drobnymi owocami, rodzynkami czy posypać czekoladą. Jest pyszny!
Smacznego!
Anna Frach, TheFad