Szukaj w serwisie

×
17 czerwca 2021

Anglia od kuchni – Apple crumble

Anna Frach

Anna Frach

Deser, potocznie zwany crumble, możecie przygotować z różnymi owocami - świetnie smakuje z rabarbarem, owocami leśnymi czy brzoskwiniami.

 

Apple crumble, jest trochę podobny do naszej szarlotki,  ale ze względu na swoją konsystencję podawany jest najczęściej w miseczce a nie na talerzyku - obowiązkowo polany custardem lub śmietaną. Jest wyjątkowo aromatyczny, a dzięki dużej ilości kruszonki, bajecznie trzeszczy pod zębami.

easy-apple-crumble

Przepis na Apple crumble dla 6-8 osób

Składnniki na nadzienie:

1 kg kwaśnych jabłek

80 gram brązowego cukru

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka cukru wanilinowego

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

1 łyżka wody

Składniki na kruszonkę:

250 gram mąki pszennej

170 gram zimnego masła

150 gram brązowego cukru

2 łyżki proszku budyniowego

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w grube półplasterki, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, cynamon i cukier wanilinowy. Gotujemy przez około 5 minut tak, aby zmiękły ale się nie rozpadły. W miseczce mieszamy skrobię z łyżką wody tak, aby powstał gładki syrop i dolewamy do jabłek. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.

Tak przygotowane jabłka, przekładamy do żaroodpornego naczynia.

Teraz czas na kruszonkę.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek budyniowy, dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrabiamy opuszkami palców, tak aby powstała kruszonka, którą dokładnie posypujemy znajdujące się już w żaroodpornym naczyniu jabłka.

Dokładnie wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 40 minut.

Po tym czasie, kiedy warstwa kruszonki jest już cudownie rumiana i chrupiąca - apple crumble nadaje się już do jedzenia. Oczywiście serwujemy go na ciepło, polany custardem na który przepis znajdziecie tutaj.

Taki deser, potocznie zwany crumble, możecie przygotować z różnymi owocami - świetnie smakuje z rabarbarem, owocami leśnymi czy brzoskwiniami.

Smacznego!



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o: