Szukaj w serwisie

×
20 czerwca 2020

”Lato w kuchni” – Bakłażany nadziewane kuskusem, pomidorami i serem feta

Jest lato a to najlepszy czas aby korzystać z darów natury. Czas na lekkie i smaczne posiłki obfitujące w warzywa. Dzisiaj przepis na fantastyczne, faszerowane bakłażany - wersja wegetariańska z kaszą kuskus zamiast mielonego mięsa.

Fot. Anna Frach / thefad.pl

Składniki na 2 porcje:

2 łyżki oliwy z oliwek
1 duży bakłażan
1/2 szklanki kaszy kuskus
1 mała pokrojona w kostkę cebula
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1 szklanka ciecierzycy z puszki
1/4 szklanki drobno posiekanych oliwek
1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów
1 kostka sera feta
sok z 1 cytryny
sól i pieprz do smaku oraz 2 łyżki natki pietruszki

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, bakłażana przekrawamy na pół i wydrążamy pestki a następnie lekko oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowane warzywo wkładamy do nagrzanego piekarnika skórką do góry - na 15 minut.

W międzyczasie, gotujemy kuskus według wskazówek na opakowaniu.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i smażymy ok 5 minut. Dodajemy czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Wsypujemy kolejno ciecierzycę, pomidory, oliwki, zieloną pietruszkę, pokrojony miąższ z bakłażana oraz sok z cytryny. Dusimy do miękkości, dodając do smaku pieprz i sól.

Podpieczonego bakłażana wyciągamy z piekarnika, odwracamy wydrążoną częścią do góry. Nakładamy kaszę kuskus wymieszaną z duszonymi warzywami, posypujemy pokruszoną fetą i skrapiamy oliwą.

Całość wkładamy do piekarnika na ok 5 minut tak,  aby feta lekko się nadtopiła. Serwujemy na gorąco,  posypane natką pietruszki.

Anna Frach (thefad)



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję