Kuracja Mayo została opracowana przez amerykańską klinikę, która specjalizuje się w programach odchudzających. Głównym produktem na którym opiera się dieta są jajka.
W internecie można znaleźć kilka różnych wersji tej kuracji. W oryginalnej, dieta trwa równo 14 dni podczas których oprócz jajek spożywa się niewielkie ilości owoców i warzyw.
Dieta dzieli się na 3 posiłki dziennie. Należy pamiętać by spożywać je o stałych porach. Ważne jest także picie minimum 3 litrów wody nie gazowanej.
Podstawowym składnikiem diety są jajka, których powinniśmy zjadać około 6 dziennie (najlepiej na twardo). Ogólny dzienny bilans wszystkich naszych posiłków nie powinien przekroczyć 800-1000 kalorii.
Według autorów i osób które skorzystały z tego programu podczas 2 tygodniowej kuracji jesteśmy wstanie zrzucić od 5 do 7 kilogramów.
Sekretem diety są bardzo niskokaloryczne jajka (jedno jajko to około 65-70kcal), bogate w cenne składniki takie jak witaminy A, D, E, K, C, B1, B2, PP, B6, B12, magnez, wapń, fosfor, cynk, żelazo, kwas foliowy, potas, sód, miedź, selen.
Jajka zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Ponadto i przede wszystkim jajko jest cennym źródłem wysoko przyswajalnego białka a jego spożywanie ułatwia zapamiętywanie i łagodzi stres.
Warto zaznaczyć że kuracja mayo należy do diet bardzo restrykcyjnych ponieważ w jej jadłospisie brakuje produktów mlecznych i skrobiowych, suchych warzyw, tłuszczów oraz cukrów co wiąże się z brakiem wszystkich niezbędnych składników które potrzebuje codziennie nasz organizm.
Trzecim składnikiem są owoce które maja zaopatrzyć nas w witaminy i wprowadzić do naszego menu trochę urozmaicenia.
W ostatnim etapie diety można sobie nawet pozwolić na posiłek w postaci mięsa bądź ryby którym zastępujemy jajka.
Przykładowy 5 dniowy jadłospis
Dzień 1
Śniadanie: 2 jaja na twardo, grejpfrut
Obiad: 2 jaja na twardo i 200 gram gotowanych warzyw.
Kolacja 2 jaja na twardo 3 liście sałaty z odrobiną oliwy z oliwek
Dzień 2
Śniadanie: 2 jaja na twardo, pomarańcz
Obiad: 2 jaja na twardo, sałatka warzywna ( dowolna ilość )
Kolacja: 2 jaja na twardo, szpinak lub brokuły gotowane
Dzień 3
Śniadanie: 2 jaja na twardo grejpfrut
Obiad: 2 jaja na twardo 200 gram gotowanych warzyw.
Kolacja: 2 jaja na twardo, surówka z warzyw
Dzień 4
Śniadanie: 2 jaja na twardo, pomarańcz
Obiad: 2 jaja na twardo, sałatka warzywna ( dowolna ilość )
Kolacja: 2 jaja na twardo gotowany szpinak lub brokuły
Dzień 5
Śniadanie: 2 jaja na twardo, pomarańcz
Obiad: mięso-ryba z grilla lub gotowana, surówka z warzyw,
Kolacja: 2 jaja na twardo grejpfrut
Źródło: sprawdzona-dieta.pl