Uświadamianie rodziców, o konieczności zdrowego i racjonalnego odżywiania dzieci, powinno być priorytetem. "Nawyki żywieniowe bowiem, kształtują się u ludzi w wieku nastoletnim. Dlatego, jeśli jako nastolatki będziemy w stanie wykształcić zdrowe nawyki żywieniowe, jak np. jedzenie śniadań, to prawdopodobnie będzie się to utrzymywać przez resztę naszego życia" – podsumowuje dr Leidy, autor opublikowanych w "International Journal of Obesity" badań.
Jak udowodniła grupa naukowców z University of Missouri w Columbia (USA), śniadania bogate w białko zapobiegają tyciu u nastolatków z nadwagą, poprawiają też metabolizm glukozy.
Naukowcy prowadzili badania sprawdzające, jak zwiększenie zawartości białka w porannym posiłku wpływa na kontrolę masy ciała, oraz jego wpływ na metabolizm u nastolatków z nadwagą. Swoje badanie przeprowadzili w grupie 28 zdrowych, ale ważących za dużo nastolatków niejadających śniadań 5-7 razy w tygodniu.
Zadaniem nastolatków było codzienne notowanie produktów i napojów spożywanych na śniadanie a także oceniać poziom głodu. Na początku badania oraz po 12 tygodniach, uczestników zważono oraz zmierzono im zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie.
"Nastolatki z grupy, która jadała wysokobiałkowe śniadania, zaczęły spożywać co dzień o 400 kcal mniej i traciły masę tłuszczową, podczas gdy u młodych ludzi, którzy jadali śniadania o standardowej zawartości białka lub wciąż pomijali śniadania odnotowano przyrost tkanki tłuszczowej" – mówi dr Leidy.
W dodatku, w tej grupie, stwierdzono bardziej wyrównany poziom glukozy we krwi w ciągu dnia, w porównaniu z pozostałymi badanymi grupami. Badacze przypominają, że duże wahania poziomu glukozy mają związek z podwyższonym ryzykiem cukrzycy typu 2, zwłaszcza u osób z nadwagą czy otyłością.