Szukaj w serwisie

×
21 grudnia 2018

Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką

Anna Frach

Sernik jest dobry na każdą okazję i w każdej wersji. Uwielbiam sernik na zimno, sernik wiedeński, sero-makowiec, ale ten sernik z kruszonką i brzoskwiniami podbił moje serce!

Zakochałam się w tym serniku od pierwszego kęsa. Jest wilgotny, puszysty, chrupiący dzięki kruszonce i porywający smakiem wanilii i brzoskwini. Po prostu "yummy" jak mówią Anglicy.

Przepis wygrzebałam w internecie i poddałam modyfikacji. Wypróbowałam kilkukrotnie i ze spokojnym sumieniem mogę Wam go polecić.

Sernik piekę w prostokątnej formie o wymiarach 35 cm x 25 cm, w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, przez 60 minut. Ponieważ nie lubię czekać aż ciasto kruche się schłodzi i nie specjalnie przepadam za wałkowaniem, na spód kupuję gotowy płat kruchego ciasta w rolce (dostępny za niewygórowaną cenę w marketach).

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu 3-krotnie mielonego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
6 jajek
1 puszka brzoskwiń w syropie
5 łyżek oleju

Składniki na kruszonkę:

100 gram schłodzonego masła
8 łyżek cukru
1 szklanki mąki pszennej
1 jajko
80 gram wiórek kokosowych

Wykonanie:

Spód formy wykładam papierem do pieczenia, na którym rozkładam płat ciasta kruchego. Ciasto nakłuwam widelcem i podpiekam w nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia.

Przygotowuję kruszonkę - mąkę siekam nożem z zimnym masłem i cukrem, dodaję jajko i gotowe.

Żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym przy pomocy miksera ucieram na kogel-mogel, dodaję olej, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.  Do masy powoli wlewam olej i zmielony ser. Wszystkie składniki miksuję na gładką masę. Dodaję odsączone, pokrojone w kostkę brzoskwinie. W osobnym naczyniu ubijam białka - całość mieszam  delikatnie łyżką, tak aby masa pozostała puszysta. Masę serową wykładam na podpieczony spód ciasta, wyrównuję powierzchnię, posypuję z wierzchu kruszonką i piekę w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 1 godzinę. Upieczony i ostudzony sernik posypuję cukrem pudrem. Życzę Wam smacznego i zapraszam do sięgnięcia po inne przepisy dostępne na naszej stronie.

Anna Frach



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję