Anna Frach
Warto zadbać o sposób podania wielkanocnej zupy. Zaskoczcie w tym roku najbliższych i podajcie wielkanocną zupę w specjalnie upieczonych na tą okazję chlebowych miseczkach.
W zależności od regionu Polski i przekazywanych z pokolenia na pokolenie tradycji, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku, białego barszczu, lub zupy chrzanowej.
Każda z tych zup ma swoich zwolenników, każda uwodzi smakiem i zapachem. Przygotowywane są najczęściej na wywarze z białej kiełbasy lub wędzonce - doprawione czosnkiem i majerankiem.
Warto zadbać również o sposób podania wielkanocnej zupy. Zaskoczcie w tym roku najbliższych i podajcie wielkanocną zupę w specjalnie upieczonych na tą okazję chlebowych miseczkach.
Na 4 większe lub 6 mniejszych chlebowych miseczek, potrzebować będziemy:
1 kg mąki chlebowej lub pszennej mąki (typ 650, 550 lub 450)
150 gram mąki żytniej lub 150 gram zakwasu chlebowego
30 gram soli
50 gram drożdży
600 ml ciepłej wody
Wszystkie składniki należy wrzucić do miski i wyrabiać ręcznie lub przy pomcy miksera na gładką, jednolitą, ładnie odchodzącą od ścianek naczynia masę. Ciasto pozostawiamy aby odpoczęło na około 20 minut.
Sposób przygotowania chlebków jest świetnie pokazany na poniższym filmie:
Ja zabezpieczam dodatkowo chlebki od środka, smarując je po wydrążeniu lekko roztrzepanym białkiem jaja kurzego (dokładnie smaruję wewnętrzne ścianki i dno chlebka) i podpiekam jeszcze raz w nagrzanym piekarniku przez około 7 minut.
Smacznego!
(af) TheFad.pl