Istnieje wiele sposobów i metod zagęszczania zup i sosów - jedne są zdrowe drugie mniej zdrowe, ale wszystkie skuteczne i zapewne przyda się poszerzenie naszych wiadomości na ten temat.
Zazwyczaj używamy mąki lub zasmażki, ale istnieją też inne metody:
-
zasmażka - mąkę podsmażamy na tłuszczu, gdy zrobi się gęsta papka, wlewamy odrobinę zupy, rozprowadzamy dokladnie, wlewamy całość do zupy,
-
mąka - mąkę pszenną lub ziemniaczaną (bądź też jedną i drugą pół na pół) wymieszać z zimną wodą i taką zawiesinę wlać powoli, cały czas mieszając, do gotującej się zupy, jeszcze chwilę gotować,
-
śmietana - wymieszać śmietanę z niewielką ilością mąki, połączyć z kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlać do pozostałej zupy i zagotować. W ten sam sposób można również doprawiać zupę jogurtem naturalnym, ale wówczas zupa może mieć lekko kwaskowaty posmak,
-
zmiksowane warzywa - część warzyw przetrzeć przez sito lub zmiksować i połączyć z zupą,
-
żółtka - żółtko jajka rozbełtać z wodą (tyle łyżek wody ile żółtek) i dodać do gorącej zupy, nie gotować ponownie, żeby żółtko się nie ścięło,
-
kasza manna - do zupy należy dodać 2-3 łyżki kaszki manny lub kaszki kukurydzianej i pogotować przez chwilę.