TheFad.pl – Polska i Świat. Opinie i komentarze

W kuchni bez wagi kuchennej – porady

Często podczas gotowania, korzystamy z przepisów znajdujących się na stronach internetowych lub w książkach kucharskich. Nie jedna z nas musi uporać się  z problemem odmierzania składników, gdyż nie posiada wagi kuchennej.  Nie każdy ma ją w domu – a gotować trzeba.

Jednym z pomysłów jest zaopatrzenie się w plastikowe lub metalowe miarki dostępne w wielu sklepach z  artykułami kuchennymi, lub na działach kuchennych w supermarketach.

Jenni Heward Craig

Jeśli jednak nie macie w domu ani wagi kuchennej ani wspomnianych miarek – oto kilka podpowiedzi, które mam nadzieję, chociaż częściowo ułatwią Wam życie.

Typowa szklanka do odmierzania ma pojemność 250 ml = 250 g. W przypadku wody gramy i mililitry to to samo. Jeśli jednak wszystko odmierzacie szklankami (takimi samymi), to nie powinno mieć to wpływu na efekt końcowy.

Dodatkowo 1 łyżka to 15 ml, a 1 łyżeczka 5 ml.

Produkty płynne

Mleko

Olej

Śmietana 30% do ubijania

Śmietana 18%

Wino

Produkty suche

Mąka pszenna (zwykła, jasna, typ 550)

Mąka pszenna chlebowa (typ 750)

Mąka pszenna razowa (typ 2000)

Mąka żytnia chlebowa (typ 720)

Mąka żytnia razowa (typ 2000)

Mąka orkiszowa razowa (typ 2000)

Mąka ziemniaczana

Cukier

Cukier puder

Otręby pszenne

Mak suchy

Kakao gorzkie

Wiórki kokosowe

Kasza manna

Bułka tarta

Ryż suchy

Sól

Żelatyna

Inne miary

jaja: 1 jajko ( średniej wielkości) = 50 g

drożdże: 5 g drożdży suszonych = 10 g drożdży świeżych, przy zamianie drożdży suszonych na świeże trzeba suszone razy dwa

zakwas: 60 g zakwasu to 3 łyżki lub 2 mocno kopiaste

masło: kostka masła zazwyczaj ma 200 g, margaryny 250 g, a masło osełka 300 g

Exit mobile version