Róża, lew a może łabędź… Kawa z mlekiem może kusić nie tylko aromatem ale także swoim wyglądem. Bariści potrafią tworzyć na niej prawdziwe arcydzieła. Niektórzy nawet mówią, że granicą jest tylko nasza wyobraźnia.
Najlepiej zacząć od czegoś prostego jak tulipan na kawie. Jak go zrobić krok po kroku pokazuje Jan Dworak, barista warszawskich kawiarni CAVA.
Krok 1
Przygotowanie espresso (czas parzenia 20-28 sekund)
Krok 2
Spienienie schłodzonego mleka
- Nieznaczne zanurzenie dyszy ekspresu pod kątem 45 stopni w mleku i częściowe jego spienienie
- Głębsze zanurzenie dyszy w celu poddania mleka procesowi teksturowania, który pozwoli uzyskać gładką, lustrzaną konsystencję
Krok 3
Dodanie spienionego mleka i tworzenie wzoru (tulipan)
Naprawdę dobrą kawę możemy przyrządzić również sami, podstawą jest profesjonalny ekspres i młynek do kawy.
Należy zaopatrzyć się w wypróbowaną mieszankę i pamiętać o tym, że ziarna powinny zostać zmielone tuż przed parzeniem, aby nie utracić walorów zapachowych.
Kawę podaje się zaraz po przygotowaniu. Ma być gorąca, aromatyczna i przyrządzona ze świeżych, wysokiej jakości ziaren.
Newsrm.tv