TheFad.pl – Polska i Świat. Opinie i komentarze

Sztuczne substancje słodzące są szkodliwe dla zdrowia, alarmują naukowcy

Jak pokazują najnowsze badania – sztuczne substancje słodzące mogą wiązać się z długoterminowym wzrostem wagi i zwiększonym ryzykiem otyłości, cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi i choroby serca.

Według ostatnich badań opublikowanych w CMAJ (Canadian Medical Association Journal), sztuczne substancje słodzące mogą powodować długotrwałe przyrost masy ciała i zwiększone ryzyko otyłości, cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi i choroby serca

Konsumpcja sztucznych substancji słodzących, takich jak aspartam, sukraloza i stewia jest powszechna i wzrasta. Pojawiające się dane wskazują, że sztuczne lub nieżywotne substancje słodzące mogą mieć negatywny wpływ na metabolizm, bakterie jelitowe i apetyt, chociaż dowody są sprzeczne.

Aby lepiej zrozumieć, czy spożywanie sztucznych substancji słodzących wiąże się z negatywnym wpływem długoterminowym na wagę i choroby serca, naukowcy z George & Fay Yee Centre of Healthcare Innovation z University of Manitoba przeprowadzili systematyczny przegląd 37 badań, które przeciętnie przeżywały ponad 400 000 osób Z 10 lat. Tylko 7 z tych badań były randomizowanymi, kontrolowanymi badaniami (złoty standard w badaniach klinicznych), w których uczestniczyło 1003 osoby średnio po 6 miesiącach.

W badaniach nie wykazano konsekwentnego wpływu sztucznych substancji słodzących na utratę masy ciała, a dłuższe badania obserwacyjne wykazały związek pomiędzy spożyciem sztucznych substancji słodzących a relatywnie większym ryzykiem przyrostu masy ciała i otyłości, wysokiego ciśnienia krwi, cukrzycy, choroby serca i innych problemów zdrowotnych .

„Pomimo faktu, że miliony osób regularnie spożywa sztuczne substancje słodzące, w badaniach klinicznych tych produktów wzięło udział niewielu pacjentów”, powiedział dr Ryszard Zarychański, adiunkt Rady Wydziału Nauk o Zdrowia, Uniwersytet Manitoba. „Odkryliśmy, że dane z badań klinicznych nie potwierdzają w sposób wyraźny zamierzonych korzyści ze stosowania sztucznych substancji słodzących w zarządzaniu ciężarem”.

„Należy zachować ostrożność, dopóki nie zostaną w pełni scharakteryzowane długoterminowe skutki zdrowotne sztucznych substancji słodzących” – powiedział główny autor dr Meghan Azad, profesor Rady Wydziału Nauk o Zdrowia, Uniwersytet Manitoba. Jej zespół w Instytucie Badań nad Szpitalem Dziecięcym w Manitobie podejmuje nowe badanie mające na celu zrozumienie, w jaki sposób spożywanie sztucznej słodyczy przez kobiety w ciąży może wpłynąć na wzrost masy ciała, metabolizm i bakterie jelit u niemowląt.

„Biorąc pod uwagę powszechne i coraz większe wykorzystanie sztucznych substancji słodzących oraz obecną epidemię otyłości i chorób pokrewnych, konieczne jest więcej badań w celu określenia długoterminowych zagrożeń i korzyści tych produktów” – powiedział Azad.

 (af)

Źrodło: ScienceDaily

Exit mobile version