Szukaj w serwisie

×
24 lipca 2017

Szpinakowe omleciki z nadzieniem z serka i szynki

Zielono mi! Właśnie znalazłam przepis na ziolone omlety. Wyglądają cudnie na talerzu w towarzystwie  pomidorków i rukoli, a jak smakują... Naprawdę wyjątkowo smaczne i cieszące oczy danie.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Niestety trzeba bardzo uważać podczas smażenia, gdyż masa nie zawiera mąki omletyi łatwo się rozrywają podczas przewracania ich na "drugą stronę".

Przepis jest banalnie prosty:

125 gram szpinaku

4 łyżki wody

4 jajka

4 łyżki mleka

sól, pieprz

Blendujemy szpinak z wodą, dodajemy całe jajka, mleko i przyprawy. Smażymy na minimalnej ilości tłuszczu na wolnym ogniu. Kiedy wierzch omleta będzie już ścięty, delikatnie przewracamy go na "drugą stronę" i smażymy bardzo krótko aby nie utracił swojego pięknie zielonego koloru.

Z podanej porcji wyszło mi 6 małych omletów (smażyłam je na patelni o średnicy 18 cm.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Nadzienie to totalna dowolność. Ja użyłam śmietankowego serka philadelphia i bardzo cienko pokorojonej chudej kiełbasy krakowskiej, gdyż szynka "wyszła". Posmarowaną serkiem powierzchnię omleta posypałam posiekanym koperkiem, ułożyłam plasterki kiebasy i zawinęłam w rulon (zieloną - krócej smażoną stroną do góry).

Zwinięte, ostudzone omlety pokroiłam na mniejsze kawałki.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję