Szukaj w serwisie

×
25 lipca 2016

Ryzyko zachorowania na raka, rośnie wprost proporcjonalnie do ilości spożywanego alkoholu

Jannie Connor z Uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii, przeprowadziła analizę wyników badań, prowadzonych w ciągu ostatnich 10 lat, przez naukowców z całego świata, a dotyczących powiązania ilości spożywanego alkoholu z ryzykiem wystąpienia chorób nowotworowych.

Alkohol może powodować zachorowanie na 7 różnych rodzajów raka

Dane zebrane podczas analiz przez panią Connor potwierdziły, że spożywanie napojów alkoholowych ma związek z zachorowaniem na siedem różnych nowotworów złośliwych - raka przełyku, raka gardła i krtani, raka jelita grubego i odbytnicy oraz raka piersi.

Jannie Connor wyliczyła również, że w roku 2012, picie alkoholu miało związek z około pół milionem zgonów spowodowanych przez wspomniane rodzaje raka (to prawie %6 zgonów spowodowanych nowotworami złośliwymi)

Istnieją również dowody, że w momencie zaprzestania spożywania alkoholu, ryzyko zachorowanie na raka krtani, przełyku i wątroby ulega obniżeniu.



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję