Szukaj w serwisie

×
20 kwietnia 2020

Maślane rogaliki z makiem

Popełniłam już chałkę z kruszonką, chlebki na żurek a dzisiaj upiekłam maślane rogaliki. Prosty przepis i kilknaście rożków radości.

Uwielbiam rogaliki w każdym zestawieniu - na słodko z miodem, dżemem czy konfiturami  lub w wersji dry, z szynką i żółtym serem.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Są ładne, rumiane, z chrupiącą skórką - cieszą oko i podniebienie. Z poniższego przepisu upieczecie 12 sztuk rogalików. I możecie wierzyć lub nie - przepis nie jest skomplikowany, a zwijanie rogalików to po prostu zabawa.

Składniki:

600 gram mąki pszennej
 2 jajka
 2 łyżki cukru
 1/2 łyżeczki soli
 1 szklanka letniego mleka
 70 g roztopionego masła
 1 łyżka oleju
 20 gram świeżych drożdży lub 10 gram suchych

Fot. Anna Frach/ TheFad

Dodatkowo:

50 g masła, roztopionego
 1 rozbełtane jajko do posmarowania
 mak do posypania

Fot. Anna Frach/ TheFad

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw należy przygotować  rozczyn mieszając połowę mleka z łyżką cukru, 2 łykami mąki i drożdżami - rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż zacznie pracować).

Do mąki dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką lub przy pomocy miksera z końcówką w kształcie haka, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.  Ciasto wyrabiać odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Następnie uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 45-60 minut w zależności od temperatury otoczenia).

Fot. Anna Frach/ TheFad

Gdy ciasto wyrośnie,należy  podzielić je  na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na placek w kształcie prostokąta i wycinać z niego trójkąty (jak na 2 zdjęciu)

Każdy trójkąt ciasta posmarować roztopionym masłem i zawijać od szerszej strony do węższej.  Ułożyć formując kształt rogala, na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów.  Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Rogaliki należy piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez około 20 - 25 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję