Najwspanialszy barszcz wigilijny z uszkami gotowały moja mama i babcia. Pachniał czosnkiem, grzybami I majerankiem. Niezwykle klarowny , o pięknym glębokim, rubinowym kolorze. Od kilku lat z chęcią korzystam z tego przepisu, którym chcę się z Wami podzielić.
Skladniki na barszcz wigilijny
Kilogram buraków, warzywa (marchew, pietruszka, seler), 3 ząbki czosnku, kilka suszonych grzybków, kwas buraczany z ukiszonych buraczków, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, kminek
Buraki umyć i ugotować w łupinkach – pozostawić do ostudzenia
Suszone grzybki zalac zimną wodą, pozostawić na około 30 minut po czym ugotować do miękkości.
Warzywa obrać, zalać wodą I gotować z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego, soli, pieprzu i niewielkiej ilosci kminku oraz czosnku.
Wystudzone buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do dużego garnka i zalać ugotowanym wywarem z warzyw.
Do odcedzonego barszczu, wlewamy ugotowany wywar z suszonych grzybów oraz sok z ukiszonych buraków. Pozostawić na małym ogniu przez około 30 minut.
Pod koniec gotowania można dodać majeranek.
Barszcz aby był klarowny i czysty nie może się zagotowac.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad