Szukaj w serwisie

×
3 kwietnia 2020

Przekąski z ciasta francuskiego z pomidorami, mozzarellą i oliwkami

Anna Frach

Przygotowanie tych małych, kolorowych przekąsek z poniższego przepisu, nie zajmie więcej niż 40 minut a na pewno sprawi ogromną przyjemność nawet najwybredniejszemu podniebieniu.

 

Dzisiaj coś dla miłośników ciasta francuskiego a także dla tych którym ciasto na pizzę nie „wychodzi” lub najzwyczajniej w świecie nie mają czasu na długą zabawę w kuchni.

Fot. Anna Frach

Przygotowanie tych małych, kolorowych przekąsek z poniższego przepisu, nie zajmie więcej niż 40 minut a na pewno sprawi ogromną przyjemnosć nawet najwybredniejszemu podniebieniu. W zasadzie ilość przekąsek zależy tylko od Was i od tego na ile części pokroicie ciasto francuskie.

Do przygotowania pizzerinek potrzebujecie:

1 opakowanie ciasta francuskiego
15 pomidorków (u mnie koktajlowe)
Garść oliwek czarnych lub zielonych
1 i ½ opakowania sera mozzarella
1 łyżka pesto zielonego lub czerwonego (opcjonalnie)
1 jajko
Parmezan lub ser pecorino
Sól, pieprz, oregano i bazylia suszona

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Prostokątną dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Fot. Anna Frach

Ciasto francuskie kroimy na kawałki, każdy z nich smarujemy rozmąconym jajkiem i obkładamy dodatkami.

Fot. Anna Frach

Przyprawiamy solą, pieprzem smarujemy pesto lub posypujemy bazylią i oregano. Rogi każdego kawałka można zagiąć do środka (jak u mnie na zdjęciu).

Fot. Anna Frach

Tak przygotowane kawałki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut.

Smacznego!



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję