Szukaj w serwisie

×
30 czerwca 2016

Pomysł na obiad – zupa krem z pomidorów i papryki

Na temat pomidorowej od lat słucham sporów,  czy lepsza wersja z  makaronem czy z ryżem, a może z lanymi kluskami.

Tym razem Was zaskoczę inną wesją zupy pomidorowej – polecam krem z pomidorów i czerwonej papryki z… fetą. Pyszny, o oryginalnym smaku i niezwykle sycący.

Zupa krem z pomidorów i papryki. Fot. TheFad

Składniki

2 puszki rozdrobnionych pomidorów

1 czerwona papryka

½ cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżka posiekanej bazylii

½ opakowania fety

1 kostka rosołowa

Sól i pieprz

Słodka śmietana

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć  na maśle do miękkości, pod koniec smażenia dodać rozdrobniony czosnek, uważając żeby się nie przypalił.

Do garnka wlać pomidory, dolać ok 1 litr wody i wrzucić kostkę rosołową, gdy zupa zacznie wrzeć zmniejszyć gaz i dodać paprykę z cebulą.

Całość gotować około 30 minut na wolnym ogniu, doprawić solą i pieprzem a następnie zmiksować.

Podawać z pokrojoną w kostkę fetą, posypać pokrojonymi listkami bazylii.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję