Szukaj w serwisie

×
30 czerwca 2016

Pomysł na obiad – omlet z pieczarkami

Omlet to potrawa z jaj, która w zależności od dodatków, może być serwowana na słodko jako deser lub jako danie główne. Omlet ma wiele odsłon, jedni przygotowują go z samych jaj, inni z jaj z dodatkiem mleka, jeszcze inni z dodatkiem mleka i mąki.

Dzisiaj pomysł na omlet w wersji obiadowej z pieczarkami, można go serwować z frytkami lub lżejszej z ryżem. Jako dodatek, proponuję pomidory z bazylią.

Składniki na 2 omlety:

5 jaj

2 łyżki mąki

2 łyżki mleka

sól, pieprz

50 dkg pieczarek

4 łyżki słodkiej śmietanki

1 łyżka oleju

3 łyżki posiekanej zielonej cebulki lub szczypiorku

1 łyżka natki pietruszki

Przygotowanie:

Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na oleju, pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem, dodać śmietanę i natkę pietruszki, podgrzewać do zgęstnienia sosu.

Jajka dokładnie roztrzepać w miseczce, dodać 2 łyżki mąki, mleko, sól i pieprz, na końcu zieloną cebulkę.

Masę jajeczną wlać na rozgrzaną patelnię, smażyć pod przykryciem aż wierzch się zetnie, obrócić na drugą stronę.

Na usmażony omlet nałożyć pieczarki, złożyć na pół i podawać z dodatkami.

Smacznego!

Anna Frach, Thefad



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję