Gołąbki lubię, choć przynam się że do ich robienia czasem nie mam cierpliwości. Ostatnio coraz częściej przygotowuję gołąbki z mięsem i ryżem, w wersji dla leniwych czyli bez zawijania. Są wyśmienite i serdecznie je polecam wszystkim osobom które nie dysponują zbyt dużą ilością czasu.
Niestety gołąbków z dzisiejszego przepisu, nie da się zrobić z ominięciem zawijania w liście kapusty, ale warto! Są pyszne!
Z podanego przepisu wyszło mi 14 gołąbków:
800 gram ziemniaków
1 średniej wielkości główka kapusty
2 duże cebule
garść suszonych grzybów
1 jajko
1 łyżka smalcu
1/2 szklanki bulionu
1/3 szklanki śmietany
majeranek
pieprz
sól
Z kapusty wycinamy głąb, uważając by nie uszkodzić liści. Obgotowujemy przez kilka minut w garnku z gorącą wodą - ja wybieram opcję z mikrofalówką. Kapustę wkładam do mikrofalówki na ok 8 minut. Po tym casie liście zmiękną i pieknie się oddzielą.
Grzyby namaczamy w 3/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy na ok 45 minut aż napęcznieją i zmiękną. Następnie gotujemy do miękkości. Ugotowane grzyby drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na smalcu na złoty kolor.
Utarte ziemniaki dokładnie odciskamy przez sito lub lnianą ściereczkę, następnie mieszamy z usmażoną cebulką, grzybami, całym jajkiem oraz przyprawami.
Tak przygotowany farsz, zawijamy w liście kapusty. Układamy ściśle w wyłożonym liśćmi kaputy garnku (aby gołąbki się nie przypaliły).
Pół szklanki wywaru z grzybów, wlewamy do bulionu, dodajemy śmietanę i wlewamy do gołąbków. Dusimy na wolnym ogniu przez około 45 minut.
Aby uzyskać gęsty sos, możemy przygotować zasmażkę i połączyć ją z wywarem z gołąbków lub rozmieszać w zimniej wodzie 1 łyżeczkę mąki pszennej i wlać do gotującego się wywaru.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl