Szukaj w serwisie

×
18 stycznia 2017

Pomysł na domową wędlinę bez wędzarni

Jeśli masz już dosyć napompowanych chemikaliami i wodą wędlin, którymi  zmuszeni jesteśmy na co dzień karmić nasze rodziny, to może czas aby przygotować samemu wspaniały suszony schab w ziołach?

Fot. Anna Frach/ TheFad

Szczególnie będzie on smakował wielbicielom surowej polędwicy oraz szynki parmeńskiej. Nie jest skomplikowany w przygotowaniu, natomiast sam proces od zakupu schabu do ukrojenia pierwszego plasterka na kanapkę trwa minimum 7 dni.

Do przygotowania suszonego schabu, potocznie zwanego "schabem z pończoszki" potrzebujemy:

1 kg chudego schabu w kawałku

1 szklankę cukru

1 szklankę soli

Ulubione zioła (majeranek, czosnek, ostra papryka, grubo zmielony pieprz)

Przewiewny kawalek materiału lub 1 nogawka z damskich, cienkich rajstop

Przygotowanie schabu musimy podzielić na kilka etapów:

Etap 1

Schab dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, układamy w szklanym naczyniu i dokładnie z każdej strony obsypujemy cukrem. Tak przygotowany schab przykrywamy lub naczynie ze schabem owijamy folią i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny.

Etap 2

Schab obmywamy z cukru, ponownie osuszamy ręcznikiem i ponawiamy procedurę tym razem zamist cukru używając soli, która zakonserwuje nam mięso. Ponownie mięso wkładamy do lodówki na kolejne 24 godziny.

Etap 3

Zmywamy ze schabu sól, a osuszony schab nacieramy mieszanką ulubionych przypraw. Kolejne 24 godziny w lodówce, rozprowadzą równomiernie aromat w wędlinie.

Etap 4

Schabu nie obmywamy z przypraw! Przekładamy mięso do ściereczki lub rajstop, dokładnie zawijamy i wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu (może być w okolicach kaloryfera) na minimum 5 dni. Po tym czasie wędlina jest już gotowa do jedzenia.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Schab najlepiej smakuje na kanapkaach, pokrojony w cienkie plasterki, doskonały jest zarówno bez dodatków jak również posmarowany musztardą czy chrzanem.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl (zainspirowana przez Daria Ali)

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję