Szukaj w serwisie

×
6 października 2021

Deser na każdą okazję – Pischinger

Anna Frach

W Polsce swoje najlepsze chwile Pischinger (piszinger) przeżywał w latach 80-tych dwudziestego wieku, czyli w czasie kiedy półki polskich sklepów świeciły pustkami i nasze mamy musiały nieźle się natrudzić aby powstać mogło ''coś z niczego''. W wersji oryginalnej - wiedeńskiej,  do przygotowania „piszingera” potrzebne są wafle, gorzka czekolada, masło, cukier, żółtka oraz orzechy laskowe.

 

Pischinger to wiedeński tort czekoladowo orzechowy, którego pomysłodawcą był cukiernik Oskar Pischinger. Pierwszy pischinger powstał w roku 1849 !

W Polsce swoje najlepsze chwile Pischinger (piszinger) przeżywał w latach 80-tych dwudziestego wieku, czyli w czasie kiedy półki polskich sklepów świeciły pustkami i nasze mamy musiały nieźle się natrudzić aby powstać mogło ''coś z niczego''. W wersji oryginalnej - wiedeńskiej,  do przygotowania „piszingera” potrzebne są wafle, gorzka czekolada, masło, cukier, żółtka oraz orzechy laskowe.

Pischinger, fot. TheFad

Jednak przez lata przepis ewaluował i powstało tysiące nowych, mniej lub bardziej udanych wersji tortu.

Dzisiaj przepis na ''Pischinger snickersowy''

Potrzebne nam będą:

1 paczka wafli (tzw andrutów) - od waszej inwencji zależy czy będą to wafle okrągłe czy kwadratowe

1 puszka masy kajmakowej

3 łyżki masła orzechowego z orzeszkami

10 dkg masła

1 tabliczka czekolady gorzkiej

1 tabliczka czekolady mlecznej

50 ml słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:

Masa snickersowa - masę kajmakową podgrzać w rondelku, do ciepłej masy dodać masło orzechowe i razem podgrzewać, najlepiej w kąpieli wodnej, gdyż przez dużą zawartość cukru ma tendencje do przypalania. Masę pozostawić do ostygnięcia a następnie utrzeć z masłem, aż do powstania gładkiego (bez grudek masła) kremu.

Masa czekoladowa - w rondelku podgrzać śmietanę, dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Tą masę również lekko studzimy.

Płaty wafli przekładamy na przemian masą snickersową i czekoladową. Ja zdecydowałam się nie smarować polewą wierzchu torciku. Przełożone wafle przykryć folią i ułożyć na nich garnek z wodą lub inny ciężki przedmiot, aby dobrze się zespoliły. Po około 2 godzinach wafle pokroić w dowolny kształt. Przechowywać w zamkniętym pojemniczku w lodówce.

Smacznego !

Anna Frach, TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję