Szukaj w serwisie

×
15 lutego 2017

Pieczeń rzymska, to danie znane na całym świecie – przygotuj je z nami

Popularny w Polsce klops, znany również jako pieczeń rzymska nie jest typowo Polską potrawą.  Co więcej, znany jest i zdobył uznanie niemal na całym świecie!

Fot. Anna Frach/ Thefad

Pieczeń, to danie z mięsa mielonego, najczęściej uformowanego na kształt  bochenka chleba (z angielskiego meatloaf czyli mięsny bochenek). Do jego wykonania używa się najczęściej mięso mielone wołowe, wieprzowe lub mieszankę tych dwóch, ale również drób, jagnięcinę, cielęcinę, dziczyzną oraz owoce morza.

Potrawa ta jest najczęściej serwowana w Niemczech, Skandynawii, Belgii oraz Holndii, ale znana jest niemal na wszytskich kontynentach:

W Argentynie, pieczeń nosi nazwę Pan de carne i faszerowana jest najczęściej szynką, serem lub warzywami.

W Austrii, przed pieczeniem owija się ją kawałkami wędzonej szynki. Często serwuje się ją w wersji na ciepło z ziemniakami lub na zimno z sosem Cumberland.

W Belgii, nazywa się Vleesbrood (mięsny chleb) i podawana jest z ziemniakami i różnego rodzaju sosami. Może być również spożywana na zimno, jako dodatek do kanapek.

W Bułgarii, pieczeń nosi nazwę Rulo Stefani i faszerowana jest całymi jajkami na twardo.

W Chile znana jest jako Asado Aleman (niemieckie pieczone mięso) i występuje najczęściej na terenach południowego Chile, będącego w XVIII i XIX wieku pod wpływem oadników niemieckich. Najczęściej przygotowywana jest z mielonej wołowiny, marchewki, kiełbasek, jajka i bułki tartej. Podawana jest najczęściej z ziemniakami puree lub ryżem.

Kubańczycy pieczeń nazywają pulpeta. Przygotowywana jest z mielonej wołowiny oraz szynki i nadziewana gotowanymi jajkami.

W Republice Czeskiej, pieczeń nosi nazwę sekana (siekana), można ją spotkać w wersji nadziewanej  jajkami na twardo,  kiszonymi ogórkami lub cienkimi kiełbaskami (winerwurst).

Duńska pieczeń to forloren, wykonana jest najczęściej z mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego, owinięta plastarmi boczku wędzonegolub bekonu. Tak przygotowane danie serwowane jest z puree ziemniaczanym, sosem pieczeniowym i galaretką z czerwonej porzeczki.

Finlandzka wersja pieczeni to  lihamureke, przygotowana w oparciu o podstawową recepturę znanych nam klopsików (meatball). Jedyne przyprawy jakie są używane w tej wersji to sól i pieprz. Podawana jest z puree ziemniaczanym i sosem pieczeniowym.

W Niemczech w zależności od regionu pieczeń nosi nazwę Hackbraten, Faschierter braten lub falscher Hase. Również w zależności od regionu może być faszerowana jajkami na twardo.

W Grecji pieczeń znana jest pod nazwą rolo i istnieje dosyć duyżo różnych jej odmian,jednak ta najbardziej popularna to z jajkami na twardo.

Na Węgrzech Stefania szelet czyli pieczeń Stefana  smażona jest na patelni  z 3 jajakmi na twardo w środku.

We Włoszech polpettone  może być wypełnione szynką, jajkami lub serem.

W kuchni żydowskiej, pieczeń nosi nazwę klops i podawana jest na zimno lub na ciepło. Również w tej kuchni, popularna jest wersja z jajkami na twardo.

W Macedoni rolat, bo tak nazywana jest tam pieczeń, przygotowywana jest z mięsa wołowego,odpowienio owiniętego i gotowanego w wodzie. Może gotowane z warzywami lub w sosie.

W Meksyku pieczeń to danie niewielkiej wielkości, znane pod nazwą albondigon.

W Mongolii danie to podawane jest z gotowanymi  ziemniakami.

Na Filipinach, pieczeń ma trochę inną formę. Zwana jest embotido i wykonana jest z dobrze doprawionej mielonej wieprzowiny, z rodzynkami, mieloną marchewką, fazerowana kiełbaskami lub gotowanymi jajkami. Mięso formowane jest w rulon i pieczone. Inna wersja tego dania znana na Filipinach to mięso zawinięte w folię aluminiową lub skórki bananów i gotowane na parze. Tak przygotowane embotido może być przechowywane w zamrażalce przez dłuższy okres czasu. Zwykle podawane jest w postaci smażonych plastrów.

W Polsce potrawę tą znamy jako pieczeń rzmska lub klops. Przygotowujemy ją najczęściej z dodatkiem cebuli, czosnku i nadziewamy jajkami na twardo.

W kuchni Puerto Rico, pieczeń znan jest jako albondigón. Przygotowuje się ją z mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego, z dodatkiem ketchupu, sosu Worcester, mleka, zielonej pietruszki, bułki tartej. Do środka wkłada się jajka na twardo.

W Rumunii pieczeń nazywa sie Drob i podobna jest do  bułgarskiego rulo lub węgierskiej pieczeni Stefana.  Główną różnicę stanowi mięso, w wersji rumuńskiej pieczeń przygotowuje się z mięsa jagnięcego, wieprzowiny lub cielęciny z dodatkiem podrobów jagnięcych.

Afryka Południowa  tu pieczeń jest jedną z najbardziej popularnych potraw. Nazywana jest bobotie. Skład potrawy zależy od regionu. Afrykańska wersja ma słodkawy smak, mielone mięso doprawione jest curry, suszonymi morelami i migdałami. Przed pieczeniem polewa się potrawę mieszanką ubitych jaj i mleka .

Szwedzka pieczeń nazywa się kottfarslimpa i przygotowuje się ją z mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego. Podawana jest z gotowanymi ziemniakami, sosem pieczeniowym i smażonymi borówkami.

W Wielkiej Brytanii pieczeń znana jest pod nazwą Meatloaf i istnieje jej wiele regionalnych odmian. Mięso mielone najczęściej wołowe, doprawiane jest cebulą, czosnkiem, muztardą i ketchupem.

W Stanach Zjednoczonych w 2007 roku, pieczeń znalazła się na 7 miejscu, w rankingu ulubionych potraw amerykanów.

W czasie Wielkiego Kryzysu, pieczeń była jednym z najpopularniejszych dań. Do jej przygotowania używało się tańszego mięsa oraz resztek obiadowych z poprzedniego dnia (gotowane warzywa, kasze, ryż, resztki chleba), tak aby zwiększyć porcję.

Pieczeń najczęściej spożywana jest z różnego rodzaju sosami - często jest to sos pomidorowy lub pieczeniowy. Popularna wersja to ta na gorąco z ziemniakami, często spożywana jest również na zimno jako dodatek do kanapek.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Przepis na pieczeń z mięsa mielonego, którą przedstawiam poniżej, pozwoli wam przygotować wspaniałe danie, które niewątpliwie swoim smakiem, aromatem i delikatnością zachwyci wszystkich domowników.

Składniki na 1 foremkę pieczeni rzymskiej/klopsa:

1/2 kilograma mielonego mięa wołowego

1/2 kilograma mielonego mięsa wołowego

2 całe jajka

200 ml mleka

1 czerstwa bułka pszenna

3 łyżki bułki tartej

2 łyżki musztardy

3 łyżki ketchupu

2 cebule

3 ząbki czosnku

sól i pieprz

1 łyżeczka mielonego kminku

2 łyżeczki majeranku

Mięso, jajka oraz wszystkie przyprawy wrzucamy do miski. Bułkę moczymy w mleku do miękkości i razem z mlekiem tą bułczaną papkę wlewamy do mięsa.

Cebulę z czonkiem drobno siekamy i na łyżce oleju smażymy na złoty kolor. Studzimy i dodajemy do masy mięsnej.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masę mięsną przekładamy do podłużnej foremki (keksówki) i wkładamy do piekarnika na 1godzinę. Po tym czasie pieczeń nakłówamy szpikulcem aby sprawdzić czy nie jest surowa w środku.

Ja przygotowuję wersję bez jajek na twardo, gdyż wydaje mi się że klops/pieczeń bez ich dodatku dłużej zachowuje świeżość.

W wersji na zimno, klops układam na kanapkach i smaruję musztardą lub chrzanem, w wersji obiadowej podaję z ziemniakami lub ryżem, duszoną marchewką z groszkiem lub smażonymi buraczkami z kminkiem.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję