Jest lato a wraz z nim nieograniczony dostęp do wielu wspaniałych, świeżych warzyw i owoców. Warto to wykorzystać i czerpać jak najwięcej z ich wspanialego smaku, aromatu i zdrowotnych właściwości.
Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym - 100 gramów tego warzywa to zaledwie 22 kalorie.
W internecie zapewne zjadziecie wiele przepisów na to danie - od wegetariańskich opcji ze szpinakiem i serami po wyszukane bakłażany z baraniną i boczkiem.
Dzisiaj wersja 500kcl - porcja sycąca a danie smaczne i cieszące oko.
Składniki na 2 porcje:
1 bakłażan
60 gram kaszy kuskus
1 papryka czerwona
60 gram czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
150 gram mięsa z piersi kurczaka
80 gram sera mozzarella
2 łyżeczki oleju
sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli
Sposób przygotowania
Bakłażana przekrój na pół, wydrąż miąższ tak aby pozostała warstwa ok 0.5 cm, oprósz solą i odstaw na 10 minut.
Miąższ bakłażana pokrój w drobną kostkę i wraz z posiekaną cebulą i papryką podsmaż do miękkości na oliwie. Dodaj pokrojone w bardzo drobną kostkę mięso z kurczaka i pdsmażaj jeszcze chwilę aż kurczak będzie miękki.
Do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika, wstaw połówki bakłażana (przed pieczeniem należy odlać z niego sok który zebrał się w nim po posoleniu) i przecz przez około 15 minut.
Kaszę kuskus, zalej niepełną szklanką wrzącej wody, dokładnie przykryj i odstaw na 10 minut. Kasza wchłonie wodę i znacznie zwiększy swoją objetość.
Wszystkie składniki - warzywa z kurczakiem oraz kuskus dokładnie wymieszaj, dodaj przyprawy i tak przygotowanym farszem napełnij połówki bakłażana. Na wierzchu ułóż po 2 plastry sera mozzarella i wstaw do piekarnika na około 20 do 30 minut.
Tak przygotowane bakłażany pysznie smakują z salatką z pomidorów i świeżej bazylii.
1 porcja = 502 kcal
Smacznego!
Anna Frach, Thefad.pl