Szukaj w serwisie

×
13 września 2017

Niebezpieczne zestawienia produktów żywnościowych

Nieznajomość właściwości spożywanych produktów, które z pozoru mogą wydawać nam się zdrowe, może w efekcie doprowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych. Jeśli będziemy niewłaściwie łączyć produkty, z pozoru zdrowa dieta może być przyczyną chorób.


Wrzucenie plasterka cytryny do świeżo zalanej herbaty niezdrowe? W liściach herbaty znajduje się glin, który pod wpływem kwasów zawartych w cytrynie zmienia się w groźny cytrynian glinu, odpowiedzialny za występowanie choroby Alzheimera i kruszenie się kości.


Niezdrowe jest również połączenie świeżych ogórków z pomidorami. Dlaczego powinniśmy go unikać?  Ogórki zawierają askorbinazę, która niszczy witaminę C, znajdującą się nie tylko w pomidorze, ale również w papryce, kapuście czy natce pietruszki. Niedobór witamin C opóźnia proces gojenia ran, zmniejsza odporność na infekcje, może powodować apatię. Jeżeli lubimy takie połączenie, dostarczajmy witaminę C z innymi produktami.

Szkodliwe jest również częste jedzenie pomidora z białym serem. Zawarte w pomidorach kwasy: cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy, łączą się z wapniem z twarogu, tworząc nierozpuszczalne kryształki, odkładające się w stawach, powodując ich ból i starzenie.

Połączenie kawy z mlekiem utrudniają trawienie, ponieważ kwasy zawarte w kawie reagują na białko z mleku.

Z kolei zawarte w ziemniakach szczawiany, które utrudniają łączenie się z wapniem i żelazem zawartymi w jajkach. Niedobór wapnia grozi osłabieniem kości, a niedobór żelaza prowadzi do anemii.

Czerwonego mięsa z czerwonym winem: Czerwone mięso jest jednym z najcenniejszych źródeł żelaza. Z kolei substancje zawarte w winie ograniczają wchłanianie tego pierwiastka w przewodzie pokarmowym. Brak żelaza prowadzi do anemii.



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję