Szukaj w serwisie

×
14 sierpnia 2017

Mielone kotlety z owadów? Prażone chrząszcze? Już dostępne w sieci supermarketów.. w Szwajcarii

Szarańcza, larwy mączniaka i świerszcze to przekąski popularne w wielu regionach świata, w Europejczykach jednak wywołują dreszcz obrzydzenia.

Mielonego kotleta z larw mączniaka kupisz w Szwajcarii. Fot. Źródło: dw.de

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO już od lat promuje jadalne owady jako doskonałe źródło białka. Owady dopuszczone są w niektórych krajach europejskich jako produkt spożywczy, między innymi w Belgii.

Mielone kotlety z owadów? Prażone chrząszcze na kolacje?

W Szwajcarii od 1 maja br. dopuszczono do obrotu w handlu spożywczym larwy chrząszcza mącznika młynarki, szarańczę wędrowną i świerszcze.

Sieć supermarketów COOP przekonana o zaletach odżywczych produktów z tych owadów wytwarzanych przez firmę Essento już od dłuższego czasu zabiegała o legalizację sprzedaży owadów, chcąc wprowadzić je do swojego asortymentu produktów.

Od przyszłego tygodnia w Szwajcarii w kilku filiach supermarketów COOP produkty te będą już dostępne. Sieć w swojej ofercie chce zaproponować mielonego kotleta z larw mączniaka. Obok mielonych kotletów w ofercie mają być także pulpeciki.

- Mielone kotlety obok mączniaka zawierają także ryż, marchewkę, seler i por i przyprawione są szczyptą chili. Do pulpecików „Insekt Balls” dodana jest mielona cieciorka, cebula, czosnek i kolendra. Owady mają wiele zalet i bardzo duży potencjał kulinarny, są zdrowe i służą zrównoważonemu rozwojowi – zachwala jeden z założycieli Essento Christian Baertsch.

 

(df) thefad.pl /Źródło: dw.de

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję