To ciasto z kruszonką i owocami, udaje się zawsze. Nie jest pracochłonne ani skomplikowane , za to jego maślany smak na długo pozostaje w pamięci. Dla mnie to ciasto idealne. Jak je upiec?
Ja najbardziej lubię jego wersję z rabarbarem lub śliwkami. Ale jeśli macie jagody (mogą być mrożone), jabłka albo nawet brzoskwinie z puszki i tak będziecie zachwyceni.
Piękę je zawsze w okrągłej tortownicy, o średnicy 26cm.
Składniki na ciasto:
4 jaja
2/3 szklanki cukru
150 gram masła
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
dowolne owoce
Na kruszonkę:
50 gram schłodzonego masła
4 łyżki cukru
1/2 szklanki mąki
Składniki na kruszonkę wyrobić w misce i wstawić do lodówki
Przygotować owoce.
Przygotowanie ciasta
4 białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
Masło rozpuścić i schłodzić.
Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia,a następnie powoli dodawać wystudzone masło i dalej ubijać. Ciasto jest gęste.
Wlać ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Na ciasto ułożyć owoce, a na owoce kruszonkę.
Piec około 60 minut w temperaturze około 180 stopni C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl