Jeśli macie ochotę na coś pysznego, chrupiącego i niebanalnego, a przy tym, nie przeraża Was zwiększona ilość kalorii - to propozycja bezkonkurencyjna!
Ciasteczka na zachodzie znane pod nazwą ''Penaut butter & caramel cookie bars'', w Polsce to po prostu kostka karmelowo-czekoladowa.
Składniki:
Na ciasto kruche
150g mąki pszennej tortowej
3 łyżki mąki krupczatki
150g masła
1 jajko
50g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Na masę karmelową
1 puszka kajmaku
2 łyżki masła orzechowego
Na polewę
1 i 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/4 szklanki śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto dokładnie zagnieść i przez godzinę schłodzić w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Płaską foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika i piec do uzyskania złotego koloru, przez ok. 15 minut.
Masa karmelowa : masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać masło orzechowe i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając przez ok. 20 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Polewa : czekolady rozpuścić w rondelku z odrobiną masła.
Na ostudzone ciasto wyłożyć masę karmelową wstawić do lodówki, następniw polać polewą czkoladową i ponownie schłodzić. Pokroić w kostkę.
Smacznego!