Szukaj w serwisie

×
21 grudnia 2017

Kawa parzona czy rozpuszczalna – wady oraz zalety

Jedno z podstawowych pytań zadawanych wśród kawoszy w celu uzyskania informacji na temat tego, co sobie życzą do picia, to słynne kawa parzona czy kawa rozpuszczalna. Odpowiedź oczywiście brzmi, że parzona, rozpuszczalna lub obojętnie. Czy właściwie się one różnią, że wybór jednej lub drugiej kawy stanowi tak ważną kwestię. Poznajmy kawę parzoną oraz rozpuszczalną.

Kawa popularnym napojem

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez kawy. Co więcej, chyba wszystkie osoby, nawet jeśli jej nie piją, nie wyobrażają sobie, że życie może przebiegać bez kawy. Przecież większość z nas pije ją o poranku, a niektórzy wręcz nie ruszyliby naprzód bez kilku łyków tak zwanej małej czarnej. Otóż kawa pobudza, niestety co za tym idzie, prowadzi do uzależnień, a powoduje to zawarta w niej kofeina.

Kawa czy herbata, czyli między kofeiną a teiną

Alternatywną dla kawy okazuje się inny najpopularniejszy napój na Ziemi, a mianowicie herbata. Wszystko przez to, iż o ile w kawie kryje się kofeina, o tyle w herbacie kryje się teina. Co ciekawe, tak naprawdę kofeina i teina stanowią tę samą, organiczną substancję, a ich inna nazwa wynika jedynie z ich innych źródeł występowania. Teina okazuje się jednak mniej groźna niż kofeina, bo co prawda słabiej się wchłania i dodaje mniej energii, aczkolwiek aż tak nie uzależnia.

Wpływ kawy oraz herbaty na magnez

Magnez to jeden z najważniejszych pierwiastków, wielu naukowców uważa wręcz, że najważniejszy dla naszego funkcjonowania psychicznego i fizycznego. Niestety łatwo doprowadzić do jego niedoboru, a trudno do odpowiedniego stężenia w organizmie, czy tym bardziej do jego nadmiaru. Czynnikiem, który sprawia, iż magnez wypłukuje się z naszych komórek, okazuje się między innymi kawa oraz herbata. Właśnie dlatego każdy, kto spożywa te napoje w sporych ilościach, powinien suplementować magnez przez odpowiednią dietę.

Kawa parzona oraz kawa rozpuszczalna

Każda kawa pochodzi z nasion rośliny nazywanej kawowcem. Jedna, określana arabicą, czyli kawą arabską, pochodzi z kawowca arabskiego, a druga, określana robustą, czyli kawą kongijską, pochodzi z kawowca kongijskiego. Nie zmienia to tego, iż występuje ona pod dwoma postaciami – parzonej lub rozpuszczalnej.

Kawa parzona

Kawa parzona to taka, która się nie rozpuszcza. Można ją przygotowywać ze sproszkowanych ziaren, które osiadają po zaparzeniu na dnie szklanki, a można też z pełnych ziaren, które się mieli a następnie zaparza w ekspresie i wlewa do szklanki jako klarowny napój. Uchodzi za lepszą. Odznacza się mocniejszym aromatem i smakiem. To po prostu kawa naturalna. Posiada więcej kofeiny. To sprawia, iż bardziej podrażnia przewód pokarmowy i wypłukuje magnez.

Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna to taka, która się rozpuszcza. Przygotowuje się ją zalewając wrzątkiem. Uchodzi za gorszą. Odznacza się słabszym aromatem i smakiem. To kawa, która przechodzi przez wiele procesów. Posiada mniej kofeiny. Niestety posiada różne niepożądane substancje, na przykład uczulające, takie jak nikiel.


Artykuł przygotowano we współpracy z kawaczyherbata24.pl

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję