Szukaj w serwisie

×
16 sierpnia 2017

Jogurtowe desery 300 kcal, które cieszą oko i smakują wyśmienicie

Czy dietetyczny deser musi być jałowy w smaku i bezbarwny na talerzu? Otóż nie! Możemy przygotować go i podać w taki sposób, aby cieszył nie tylko podniebienie, ale w myśl przysłowia, że to "oczy jedzą", również atrakcyjnie i apetycznie wyglądał. Warto zaopatrzyć się uprzednio w pucharki do deserów lub wysokie deserowe szklanki i wysilić naszą wyobraźnię, a będzie pięknie!

Poniżej kilka przepisów na jogurtowe desery, które wyglądają tak pięknie i smakują tak wspaniale, że z powodzeniem będziemy mogli uraczyć nimi nawet naszych gości. Każdy z poniższych deserów ma około 300kcl na porcję.

Jogurt bananowy z orzechową nutą

Składniki na 2 porcje

300 g jogurtu naturalnego lub greckiego

1 duży i dojrzały banan

40 gram otrzechów laskowych

1 łużeczka płynnego miodu

szczypta cynamonu

kilka listków mięty do dekoracji

Jogurt bananowo orzechowy, fot. TheFad

Banana obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, orzechy posiekaj. Kilka orzeszków i kawałków banana możesz wykorzystać do dekoracji. Jogurt wymieszaj z miodem, cynamonem, pokrojonym bananem i orzechami. Wyłóż do pucharków deserowych i udekoruj zgodnie z własną fantazję. Przed podaniem schłódź w lodówce.

 

Truskawkowo - bananowy deser z masłem orzechowym

Składniki na 2 porcje

300 g truskawek świeżych lub mrożonych

1 banan

150 g jogurtu naturalnego

1 łyżka mleka kokosowego (opcjonalnie)

1 łyżka masła orzechowego

do dekoracji świeża mięta, poziomki lub pokrojono drobno truskawki

Mus truskawkowo bananowy z masłem orzechowym, fot. TheFad

Jogurt, truskawki, banana oraz pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę. Jeśli koktajl będzie dla Was mało słodki, można dosłodzić miodem. Deser udekoruj deser miętą i poziomkami lub posiekanymi truskawkami.

 

Jogurt z bakaliowym musli i owocami

Składniki na 2 porcje

300 g jogurtu naturalnego lub greckiego

2 dojrzałe kiwi

4 krążki ananasa z puszki

1/2 banana

2 łyżki musli bakaliowego

szczypta cynamonu

Jogurt z kiwi i ananasem, fot. TheFad

Owoce drobno pokrój, wymieszaj z cynamonem i jogurtem. Przełóż do pucharków, po wierzchu posyp owocami i musli. Podawaj niezwłocznie po przygotowaniu, aby musli pozostało chrupiąca a nie rozmiękło w kontakcie z jogurtem.

Deser jagodowy z migdałami

Składniki na 2 porcje

300 g jogurtu naturalnego lub greckiego

1 łyżka płynnego miodu

40 g posiekanych migdałów

150 g jagód (mogą być amerykańskie)

Deser jagodowo migdałowy, fot. TheFad

Jogurt wymieszaj z jagodami (kilka zostaw do dekoracji), posiekanymi migdałami oraz miodem. Możesz dodać łyżeczkę czekolady w proszku. Przełóż do pucharków i udekoruj pozostawionymi jagodami i migdałami.

Smacznego!

Anna Frach, Thefad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję