Szukaj w serwisie

×
10 maja 2016

Idealna kiełbasa z grilla? To proste

Kiełbasa jest głównym i nieodłącznym składnikiem każdej imprezy z grillem w roli głównej. Jak ją przygotować, aby uczynić z niej prawdziwy przysmak? Oto kilka zasad, które uczynią z grillowanej kiełbasy prawdziwą ucztę.

Po pierwsze, kup dobrą kiełbasę — największe znaczenie ma produkt. Jeśli kupujesz najtańszą kiełbasę, nie licz na cud. W najtańszej kiełbasie pełnowartościowego mięsa jest jak na lekarstwo.

Po drugie, to tłuszcz czyni kiełbasę smaczną. Każdy z nas ma inne preferencje — jedni lubią zwykłą, inni przypieczoną, jeszcze inni niemalże spaloną kiełbasę. Jednak ta idealna, nie może być przegrilowana, aby proces obróbki termicznej nie wysuszył mięsa. Jeśli chcemy grillować np. białą kiełbasę, uprzednio ją parzymy, a następnie grillujemy. W przypadku kiełbasy tłuszcz jest bardzo ważny, a jest go blisko 20 procent lub więcej. To właśnie tłuszcz powoduje, że kiełbasa jest soczysta, jeśli więc szukacie na grilla chudej kiełbasy, niekoniecznie będzie ona najlepsza.

Wiele osób eksperymentuje z grillami elektrycznymi i gazowymi, które mają uchronić gości i sąsiadów przed duszącym dymem i zbędnym bałaganem. Zdaniem wielu kucharzy, rezygnacja z tradycyjnego węgla to jednak zasadniczy błąd amatorów rusztu. Jeśli dodatkowo, będziemy stosowali drewno owocowych drzew, to walory aromatyczne naszej kiełbasy będą zdecydowanie lepsze. Grillowanie na grillu gazowym lub elektrycznym może być wygodne, jeśli jednak zależy nam na smaku, węgiel lub drewno dadzą naprawdę najlepszy efekt.

W osiemdziesięciu procentach, o walorach smakowych decyduje zapach. Tak więc ważnym elementem jest marynata, szczególnie w przypadku grillowania kiełbas mało doprawionych lub surowych. Możemy do jej przygotowania wykorzystać gotowe mieszanki do potraw z grilla, czosnek, majeranek czy jałowiec. Według speców ''od kuchni'' najlepszym dodatkiem do grillowanej kiełbasy jest.... musztarda. Można też z powodzeniem jako dodatek stosować keczup czy sos tzatzyki.

Aby kiełbasa zachowała soczystość i nabrała wspaniałego smaku, można dzięki igle i strzykawce wtłoczyć w nią aromatyczne składniki. Może to być piwo czy na przykład sok jabłkowy z rozmarynem.

Zdarza się, że niektórzy z nas polewają kiełbasę wodą (chcąc ugasić zbyt duży płomień). Uwaga! Polewanie mięsa wodą psuje jego smak. Ewentualnie można użyć do tego piwa, ale należy uważać, bo łatwo się karmelizuje. Zamiast tego, zdecydowanie lepiej jest polewać węgiel, a nie samo mięso, które jest na grillu. Można również przykrywając na chwilę grill, odcinając dopływ powietrza, co przydusi i ugasi zbyt duży płomień. Dlatego warto zainwestować kilka złotych więcej w grilla z pokrywą.

 

(af) thefad.pl

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję