Szukaj w serwisie

×
31 października 2021

Halloweenowe słodkości – „Straszne babeczki”

Anna Frach

Szukasz pomysłu na słodkości, które zachwycą dzieciaki? Oto prosty przepis na Halloweenowe babeczki! Waniliowe muffinki, lukier królewski i strasznie fajne dekoracje. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku!

Waniliowe muffinki, czy jak kto woli babeczki są wspaniałą bazą pod różnego rodzaju dekoracje. Każdego roku, w zależności od okazji - piekę babeczki i dekoruję je kolorowymi lukrami, kwiatami czy śmiesznymi ozdobami. Dzisiaj pomysł na babeczki halloweenowe. Do ich dekoracji wykorzystałam piankowe i żelkowe dekoracje, których pełno na sklepowych półkach i przyklejam je do muffinek za pomocą królewskiego lukru.

Fot. Anna Frach, TheFad.pl

Lukier królewski jest tak mocny, że na pewno utrzyma słodkie ozdoby na właściwym miejscu.

Przepis na około 12 babeczek

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 jajko

0,5 szklanki oleju

1 szklanka mleka

Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka.

Babeczki odstawiamy do wystudzenia, a w międzyczasie przygotowujemy lukier.

Przepis na lukier królewski

1 białko

200 gram cukru pudru

1/2 łyżeczki soku z cytryny

opcjonalnie barwniki spożywcze

Wystudzone babeczki smarujemy za pomocą gumowego pędzelka lukrem i dekorujemy.

Możemy obsypać brzegi kolorowym lukrem, poprzyklejać do nich żelki czy piankowe potworki. Wszystko zależy od naszej inwencji.

Takie babeczki sprawią wiele radości dzieciakom bo oprócz tego że są naprawdę smaczne - cieszą oczy.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl





 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję