Anna Frach
Babeczki czy też jak kto woli muffinki, oprócz tego że są naprawdę smaczne - cieszą oczy i sprawią dzieciakom dużo frajdy
Waniliowe muffinki, czy jak kto woli babeczki są wspaniałą bazą pod różnego rodzaju dekoracje. Każdego roku, w zależności od okazji - piekę babeczki i dekoruję je kolorowymi lukrami, kwiatami czy śmiesznymi ozdobami. Dzisiaj pomysł na babeczki halloweenowe. Do ich dekoracji wykorzystałam piankowe i żelkowe dekoracje, których pełno na sklepowych półkach i przyklejam je do muffinek za pomocą królewskiego lukru.
Lukier królewski jest tak mocny, że na pewno utrzyma słodkie ozdoby na właściwym miejscu.
Przepis na około 12 babeczek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka.
Babeczki odstawiamy do wystudzenia, a w międzyczasie przygotowujemy lukier.
Przepis na lukier królewski
1 białko
200 gram cukru pudru
1/2 łyżeczki soku z cytryny
opcjonalnie barwniki spożywcze
Wystudzone babeczki smarujemy za pomocą gumowego pędzelka lukrem i dekorujemy.
Możemy obsypać brzegi kolorowym lukrem, poprzyklejać do nich żelki czy piankowe potworki. Wszystko zależy od naszej inwencji.
Takie babeczki sprawią wiele radości dzieciakom bo oprócz tego że są naprawdę smaczne - cieszą oczy.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl