Szukaj w serwisie

×
21 października 2020

Pomysł na obiad – zupa krem z pieczonej dyni z papryką

 

Październik i listopad to czas kiedy sklepowe półki zaczynają uginać się od tych warzyw. Różnej wielkości kuliste dynie przyciągają wzrok pomarańczowym kolorem i wizją zbliżających się halloweenowych imprez.  Dzisiaj przepis na pyszną zupę z pieczonej dyni i papryki. Rewelacyjnie smakuje z pokrojoną w kostkę fetą lub wędzonym białym serem.

Składniki:

1 i 1/2 kg dyni

5 szt czerwonej papryki

1 papryczka chilli

1 cebula

1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)

1/2 litra bulionu

sól, pieprz

Piekarnik nagrzać do 200 st C. Dynię pokroić na kawałki i  wydrążyć nasiona. Nie obierać dyni przed pieczeniem, po upieczeniu skórka łatwiej będzie się oddzielać od miąższu. Papryki umyć, pokroić i usunąć gniazda nasienne. Dynię, papryki i papryczkę chili (w całości) wyłożyć na blachę piekarnika i piec ok 50 minut.

Po wyciągnięciu warzyw z piekarnika, paprykę zawinąć w folię lub woreczek na kilka minut a następnie obrać ze skórki i oddzielić od nasion.  Dynię obrać ze skóry.

Na patelni rozgrzać masło, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na średnim ogniu przez kilka minut. Wszystkie warzywa dokładnie zblendować wraz z bulionem i przyprawami. Zupę przelać do garnka i zagotować. Opcjonalnie można dodać słodką  śmietankę. Podawać z pokrojoną w kostkę fetą i świeżymi ziołami (oregano, tymianek) lub z grzankami z czosnkiem i ziołami.

Smacznego!



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję