Z malinowej nalewki, pozostało sporo owoców - aż grzech wyrzucić. Postanowiłam pomęczyć się trochę przy ich odpestkowaniu a z pozostałego puree zrobić lekko alkoholowe lody malinowe.
Do tej pory, robiłam lody na bazie żółtek i śmietany, przy użyciu maszynki do lodów, jednak przepis który ostatnio otrzymałam od angielskiej przyjaciółki, jest banalnie prosty a przygotowanie lodów zajmuje naprawdę chwilkę (plus czas mrożenia oczywiście).
Składniki na 1 litr lodów
600 ml śmietanki Crème fraîche (francuska, lekko ukwaszona śmietana, zawierająca około 35% tłuszczu). Najlepszym zamiennikiem dostępnym na polskim rynku jest śmietanka 36% zmieszana z dwiema łyżkami maślanki i pozostawiona na noc w ciepłym miejscu, aż zgęstnieje.
300 ml mleka słodzonego skondensowanego
puree malinowe
Śmietanę (jest bardzo gęsta) ubijamy przez chwilę dodając w trakcie miksowania mleko skondensowane. Dodajemy malinowe puree, jeszcze chwilę miksujemy i przekładamy do plastikowego pudełeczka. Chowamy do zamrażalki i czekamy aż nabiorą odpowiedniej konzystencji.
Dzięki wysokiej zawartości tłuszczy w śmietanie, nie musimy się obawiać że lody będą zbyt twarde lub że pojawią się w nich grudki zamarzniętej wody. Są kremowe i puszyste i z łatwością się je nakłada.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl